Доступність посилання

ТОП новини

Закон Ромодановського і українці


(Рубрика «Точка зору»)

Верхня палата американського Конгресу погодилася з законопроектом про імміграційну реформу, який повинен дозволити іноземцям, що нелегально проживають у Сполучених Штатах, узаконити своє перебування в країні. Тепер справа за Палатою представників, але в тому, що закон рано чи пізно набуде чинності, ніхто не сумнівається – його прихильників чимало і серед демократів, і серед республіканців. І це логічно: замість боротьби з людьми, які живуть і працюють у твоїй власній країні, набагато розумніше дати їм шанс на легальне існування і – зрештою – перетворення на законослухняних платників податків.

Тоді як у Росії – прямо протилежний підхід. На нещодавній конференції, присвяченій російсько-українським відносинам, керівник Федеральної міграційної служби (ФМС) Костянтин Ромодановський повідомив, що на сьогоднішній день на російській території перебуває близько 1,5 мільйона громадян України, з них тільки трохи більше ніж 111 тисяч здійснюють трудову діяльність на законних підставах. Що ж глава ФМС хоче робити з мільйоном «зайвих людей», які сумлінно працюють в його країні? Допомогти легалізуватися? Створити умови, за яких їм і їхнім роботодавцям вигідно було б платити податки державі? Розібратися, кому вигідний нелегальний статус приїжджих?

Зовсім ні – Ромодановський хоче їх просто вигнати геть, заборонивши в’їзд. Для цього в Росії ухвалили закон, згідно з яким особі, яка не заявила про себе в ФМС протягом 120 днів після в’їзду, автоматично закривається в’їзд на російську територію строком на три роки. «Сьогодні ми маємо 700 тисяч таких кандидатів із числа громадян України», – заявив глава ФМС.

Зрозуміло, що «кандидати» відбиратимуться залежно від політичних побажань – ось підпише Україна угоду про асоціацію з Євросоюзом – виженемо, а не підпише – помилуємо. Те, що на пострадянському просторі прості люди постійно виявляються жертвами політичних обставин, не новина. Цікаво інше – як по-різному мислять парламентарі та чиновники у Вашингтоні і Москві. Американці намагаються зрозуміти, як полегшити життя мігрантам і дати їм можливість бути корисними державі – і при цьому нікого не величають братами і сестрами. Росіяни, які розповідають нам про братерство ну буквально в кожному виступі, думають про те, як вигнати трудових мігрантів, що прибули із сусідньої країни – та так, щоб не впустити, і якомога довше! Просте порівняння ставлення до людей – цього разу без гасел і гучних слів.

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG