Доступність посилання

ТОП новини

Wimbledon уже без українців


Українець Сергій Стаховський емоційно святкує історичну перемогу над швейцарцем Роджером Федерером у другому колі Вімблдонського турніру, 26 червня 2013 року
Українець Сергій Стаховський емоційно святкує історичну перемогу над швейцарцем Роджером Федерером у другому колі Вімблдонського турніру, 26 червня 2013 року
Протягом другого тижня Вімблдонського турніру українські прихильники тенісу спостерігатимуть за цим змаганням уже просто як за мистецтвом – українців в основній сітці не залишилося. Попри це, Сергій Стаховський і Олександр Долгополов не можуть вважати Вімблдон провальним – Сергій став автором гучної сенсації, Олександр попсував нерви фавориту.

Коли в перший же день у Лондоні змушений був зачохлити свою ракетку переможець попереднього змагання серії Grand Slam іспанець Рафаель Надаль, здалося, що ліміт сенсацій уже вичерпаний. Та в другому раунді настав час головного українського успіху на Вімблдоні.

116-й у світі тенісист Сергій Стаховський спромігся в поєдинку з усе ще чинним чемпіоном турніру в Лондоні, його семиразовим переможцем Роджером Федерером перемогти швейцарця його ж зброєю. Два з половиною роки тому в Дубаї відбулася перша зустріч українця і швейцарця. На харді Роджер легко довів свою перевагу – 6:3, 6:4. Тепер Стаховський узяв переконливий реванш.

Він діяв у класичному для трави стилі – за першої-ліпшої нагоди біг до сітки і в такій манері виграв незліченну кількість м’ячів. Власне, за статистикою матч був у цілому рівним, і показники, за якими українець відчутно переважає – активно виграні м’ячі (72 проти 57) і очки, виграні біля сітки (61 – 35). Про рівну боротьбу свідчить і рахунок тригодинної зустрічі – 6:7, 7:6, 7:5, 7:5. На ще один подвиг у третьому колі Стаховському забракло і фізичних, і моральних сил – він програв 36-й ракетці світу австрійцеві Юрґену Мельцеру.

Середа взагалі виявилася багатою на сенсації – програли всі фаворити центрального корту. Друга сіяна білоруска Вікторія Азаренко через травму не вийшла на матч проти італійки Флавії Пеннетти, 12-та ракетка сербка Ана Іванович програла канадці Ежені Бушар, шостий номер посіву француз Жо-Вілфрід Тсонґа не зміг дограти матч з латвійцем Ернестом Ґулбісом. На додачу ще й чемпіонка Вімблдону-2004 росіянка Марія Шарапова поступилася маловідомій португалці, 131-й ракетці світу Мішель Ларшер де Бріту, а екс-перша ракетка планети Каролін Возняцкі з Данії була слабшою за чешку Петру Цетковску…

Останнім серед українців припинив боротьбу Олександр Долгополов. Кількох вдалих розіграшів йому забракло, щоб перемогти ще одного фаворита – четвертого сіяного на Вімблдоні іспанця Давида Феррера. У перших двох партіях суперники вигравали на тай-брейках, третій сет записав до свого активу перший номер українського тенісу (6:2), але дві наступні партії краще провів іспанець (6:1, 6:2).

«Наприкінці матчу у мене підсіли ноги, – розповів згодом Долгополов. – Іспанець загострював гру, а я все більше помилявся. Чотири-п’ять розіграшів за сет достатньо, щоб зламати хід боротьби».

Tour de France: українці з ювілеєм не привітають

Команда «Астана» позує на церемонії відкриття «Тур де Франс» 27 червня 2013 року. На подіумі мав бути в українець Ангдрій Гривко
Команда «Астана» позує на церемонії відкриття «Тур де Франс» 27 червня 2013 року. На подіумі мав бути в українець Ангдрій Гривко
У суботу на острові Корсика стартувала сота в історії велоспорту супербагатоденка «Тур де Франс». Вже сьогодні на цій середземноморській території Франції на пелотон чекають перші гори, але найважчі випробовування – в Піренеях та Альпах відбудуться наприкінці першого, другого і третього тижнів найпрестижнішого в цьому виді спорту змагання. Гонка традиційно складається з 21 етапу, її учасники матимуть два дні відпочинку після виснажливих гірських фінішів. У неділю, 21 липня, боротьби не буде – «етап дружби» розпочнеться у Версалі і фінішує на паризьких Єлисейських полях.

Чинний переможець «Великої петлі» британець Бредлі Віґґінс не зможе захистити свій титул – він нині травмований. Та його команда Sky все одно залишається фаворитом, вона поведе до перемоги іншого представника туманного Альбіону – Крістофера Фрума, який торік був віце-чемпіоном.

Ще один претендент на перемогу – іспанець Альберто Контадор з «банківської» команди Saxo-Tinkoff, який повертається до участі в головному ґранд-турі після вимушеного відпочинку через допінг.

Вочевидь, використовуватиме щонайменший шанс на перемогу і австралієць Кейдел Еванс із команди BMC-Racing. Він матиме за помічника найкращого молодого гонщика торішнього «Туру» американця Тіджея ван Гардерена, який завершив «Велику петлю-2012» п’ятим у загальному заліку. Сам Еванс тоді через таємничий вірус фінішував тільки сьомим, тож цілком можливо, що першим номером у BMC міг би бути і номінальний другий.

Серед тіньових фаворитів також є іспанці Алехандро Валверде (Movistar) і Хоакім Родрігес («Катюша»), кілька інших лідерів своїх команд.

Уперше за багато років на «Турі» немає жодного українця. Як повідомив сайт команди «Астана», один із найсильніших українських велогонщиків, член цієї казахстанської команди Андрій Гривко тиждень тому зламав зап’ястя і не зміг відновитися до старту.

Торік у «Тур де Франс» брали участь троє українців: Гривко, Юрій Кривцов з команди LAMPRE-ISD і Ярослав Попович з американської команди Radioshack, який цього року поїхав на інший ґранд-тур «Джиро д’Італія».
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG