Доступність посилання

ТОП новини

ЄС з’ясовує правдивість повідомлень про стеження з боку США


Катрін Аштон
Катрін Аштон
Європейський союз з’ясовує у США правдивість повідомлень про стеження в офісах ЄС. Про це йдеться у заяві Європейської комісії.

У документі нагадано, що верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Катрін Аштон учора вже виступала зі схожою заявою і після того мала розмову з державним секретарем США.

«Тепер ЄС чекає на відповідь влади США. Ми очікуємо від партнерів і союзників на ясність і прозорість, і цього ж ми очікуємо і від США», – мовиться в заяві.

Катрін Аштон, зі свого боку, вчора заявила: «Європейський союз знає про повідомлення у пресі про те, що приміщення ЄС перебувають під наглядом. Як тільки ми побачили ці повідомлення, Європейська служба зовнішніх дій зв’язалася з представниками влади США у Вашингтоні та у Брюсселі для отримання пояснень щодо таких обвинувачень».

Аштон повідомила, що влада США заявила про проведення перевірки цієї інформації.

«І хоча це питання викликає стурбованість, ми не робитимемо більше коментарів на цьому етапі, поки не матимемо більшої ясності в цьому питанні», – наголосила Аштон.

Німецький журнал Der Spiegel повідомив, що в його розпорядженні опинився документ, який підтверджує стеження американських спецслужб за керівництвом Євросоюзу. Видання зазначало, що Агентство національної безпеки США прослуховувало телефонні розмови і листування в інтернеті.

Водночас британська газета Guardian з посиланням на документи від Едварда Сноудена, розшукуваного США за шпигунство і розголошення секретної інформації заявляє, що об’єктами стеження з боку США були посольства і місії 38 держав у Європі і поза її межами.

Вашингтон пообіцяв дати відповідь на нові підозри щодо своїх програм спостереження.

Кілька європейських чиновників, зокрема, німецьких і французьких, припустили, що останні події можуть зірвати переговори щодо договору про трансатлантичну торгівлю. Комісар ЄС з питань юстиції Вівіан Редінґ сказала, що «партнери не шпигують один за одним».
XS
SM
MD
LG