Доступність посилання

ТОП новини

Едвард Сноуден попросив політичного притулку в Росії


За повідомленням російських ЗМІ, колишній співробітник Агентства національної безпеки Едвард Сноуден, що ховається від влади США після розголошення відомостей про державні програми збору інформації, попросив політичного притулку в Росії.

Агентство «Інтерфакс» з посиланням на чергового консула МЗС РФ в аеропорту «Шереметьєво», повідомило, що Сноуден подав прохання в неділю ввечері через громадянку Великобританії Сару Гаррісон – представницю WikiLeaks, яка представилася адвокатом і довіреною особою Сноудена.

Раніше президент РФ Володимир Путін заявив на прес-конференції за підсумками саміту Форуму країн-експортерів газу, що, «якщо (Сноуден) захоче залишитися тут – є одна умова: він повинен припинити свою роботу, спрямовану на те, щоб завдавати шкоди нашим американським партнерам, як це не дивно звучить з моїх вуст».

Офіційний представник Держдепартаменту США Патрик Вентрелл заявив, що позиція американської влади по відношенню до Сноуденом не змінилася.

«У мене немає коментарів з приводу прохань про надання політичного притулку, – сказав Вентрелл. – Але наша позиція все та ж – вони повинні вислати його, щоб він повернувся до США і постав перед судом. Він все ще залишається громадянином США, з усіма правами і обов'язками – включаючи право на справедливий суд, захищений Конституцією».

Вентрелл повторив також, що адміністрація США погоджується з оцінкою ситуації президента Росії – що інцидент не повинен вплинути на відносини між двома країнами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG