Доступність посилання

ТОП новини

«Ні!» новому закону про перебування іноземців у Чехії – правозахисники


Акції протесту проти проекту нового закону про перебування іноземців у Чехії, Прага, 2 липня 2013 року
Акції протесту проти проекту нового закону про перебування іноземців у Чехії, Прага, 2 липня 2013 року
Прага – У Празі у вівторок відбулися акції протесту проти проекту нового закону про перебування іноземців, який нещодавно запропонував уряд країни. Найбільше учасників зібрала демонстрація й театралізоване дійство навпроти Міністерства внутрішніх справ, в якому взяло участь понад 200 осіб. Проти ухвалення законопроекту виступила також одна із найвпливовіших у Чехії правозахисних організацій «Людина в скруті».

Дев’ятого травня цього року чеське Міністерство внутрішніх справ оприлюднило проект нового закону про перебування іноземців на теренах Чехії. На думку не тільки іноземців, а й самих чехів, цей законопроект обмежує, а подекуди й прямо порушує головні права людини, іншими словами, має дискримінаційні елементи.

Наприклад, дозвіл на постійне проживання, навіть якщо ви вже довго живете в Чехії, може бути скасований у випадку, якщо іноземець матиме якусь заборгованість, а це вже суперечить і законодавству Європейського союзу. Або таке: впроваджується категорія гастарбайтерів, тобто іноземців, які зможуть приїхати до Чехії на заробітки тільки на один рік і без права взяти з собою родину. А щоб жити в Чехії з родиною, скажімо, з чотирьох осіб, потрібно мати місячний заробіток у розмірі в перерахунку півтори тисячі доларів США. Також закон надає спецслужбам право вето при вирішенні питань щодо проживання іноземців у Чехії. Іншими словами, у разі відмови у праві на проживання ви не отримаєте навіть пояснення її причини.
«Ні!» новому закону про перебування іноземців у Чехії – акція
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Новий закон і проти чехів, і проти іноземців

На демонстрації проти ухвалення нового закону виступила низка іноземців, пролунала петиція й українською мовою: «Ми виступаємо проти цього закону, оскільки він суттєво обмежує права людини, погіршить становище іноземців із дозволом на постійне проживання, впроваджує категорію гастарбайтерів, надає спецслужбам право вето при вирішенні питань щодо проживання».

І організація «Людина у скруті» вважає, що не можна допустити ухвалення цього закону. Її працівниця Марія Гержманова зазначає: «Ми справді вважаємо, що цей закон не в порядку, що в ньому закладені речі, які ускладнять життя як іноземцям, так і громадянам Чехії. Крім цього, потрібно, щоб про цей закон громадськість мала якнайбільше інформації, щоб люди самі склали про нього свою думку. Ось чому ми вирішили включитись до кампанії і разом з іншими організувати нинішню акцію».
«Ні!» новому закону про перебування іноземців у Чехії – флеш-моб
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Чи отримали б право жити на Мораві іноземці Кирило і Мефодій?

У театралізованому дійстві під час демонстрації взяли участь навіть Томаш Масарик (1850–1937) – перший президент Чехословаччини, відомий своїми демократичними поглядами, і його дружина Шарлотта Ґаррік Масарик. Адже Шарлотта була іноземкою, і з погляду нового закону мала б проблеми з проживанням у країні.

Проти ухвалення закону на демонстрації виступили й інші великі іммігранти – наприклад, проповідники християнства брати Кирило і Мефодій, які 1150 років тому прийшли на велику Мораву і прославили її, створивши тут глаголицю. У світлі нового закону їм би це не вдалось, лунало на акції протесту. Так само не солодко було б і улюбленій чеській письменниці Божені Нємцовій, яка народилась за кордоном, у Відні.

Декларацію проти ухвалення нового закону вже підписало кілька тисяч осіб.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG