Доступність посилання

ТОП новини

Ідею свободівців скасувати Кримську автономію назвали «абсурдною»


Сімферополь – Президія Верховної Ради Автономної Республіки Крим обурена пропозиціями народних депутатів України від об’єднання «Свобода» щодо винесення на загальноукраїнський референдум питання про ліквідацію автономного статусу Криму. Керівники кримського парламенту заявили, що ця ідея є «юридично безграмотною» та «абсурдною», а її автори – «політичні маргінали». Щоб зміцнити конституційно-правові підвалини автономії, президія кримського парламенту обіцяє співпрацювати з тими народними депутатами, що є членами Конституційної асамблеї.

Про необхідність перегляду статусу Криму і Севастополя представники Всеукраїнського об’єднання «Свобода» заявляють не вперше. Днями знову про намір ініціювати законодавче забезпечення проведення плебісциту про скасування автономного статусу Криму і спеціального статусу Севастополя заявив заступник голови комітету з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради, свободівець Ігор Швайка. За його словами, Крим має стати Таврійською областю, а «розсадник антиукраїнських настроїв» Севастополь – одним з її адміністративних центрів.

«Кримську автономію на початку 90-х років відновлювали саме на підставі результатів референдуму, то чому ж зараз кримські депутати проти того, щоб територіально-адміністративний устрій України і статус Криму був винесений на всеукраїнське опитування?» – запитує один із керівників кримської організації об’єднання «Свобода» Сергій Кардаш.

Владний адміністративний апарат існує за рахунок того, що є автономія
Сергій Кардаш
Його відповідь: у збереженні автономного статусу Криму зацікавлені лише кримські депутати і чиновники. «Владний адміністративний апарат, який існує за рахунок того, що є автономія, ці чиновники можуть просто втратити свої посади, які вони мають, якісь преференції від тих посад», – зазначає Сергій Кардаш.

Разом з тим, члени президії кримського парламенту нагадали, що статус і повноваження автономії та її органів влади гарантуються державою, а будь-які їхні зміни можливі лише за рішенням Верховної Ради АРК на підставі результатів республіканського референдуму.

Не ліквідувати, а трансформувати?

Радник кримського прем’єра, політолог Олександр Форманчук визнає, що влада активно реагує на цілком очікувані заяви «Свободи» і це треба сприймати через призму виборчого 2015 року.

Такими ініціативами «Свобода» провокує ситуацію. У Верховній Раді її ніхто серйозно не розглядатиме
Олександр Форманчук
«На жаль, такими ініціативами «Свобода» провокує ситуацію, розігріває її. Я переконаний, що практичного розв’язання ця ініціатива не отримає. У Верховній Раді її ніхто серйозно не розглядатиме. А от, як передвиборчий ресурс ця тема активно використовуватиметься», – припускає Олександр Форманчук.

Історик і громадський активіст Андрій Іванець каже, що тема ліквідації автономії – не на часі.

«Необхідна копітка, послідовна, системна робота із розвитку кримського суспільства, з інтеграції його в загальноукраїнську політичну спільноту, а також розвиток міжрегіональних контактів, оскільки Крим – тісно пов’язаний з низкою південноукраїнських регіонів протягом тисячоліть», – зазначив Андрій Іванець.

Представник Меджлісу Алі Хамзін теж пропозицію «Свободи» не схвалює. Більше того, він називає її провокаційною. На думку Хамзіна, кримську автономію слід не скасовувати, а трансформувати – з урахуванням того, що Крим є батьківщиною цілісного кримськотатарського народу. Член Меджлісу також вважає, що ідея відновлення Таврійської області виглядає як «виконання указу» російської імператриці Катерини Другої, коли вона ліквідувала Кримське ханство.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG