Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина знову попередила, що зближення ЄС із Україною залежить від долі Тимошенко


Німеччина: зближення ЄС із Україною залежить від долі Тимошенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Німеччина: зближення ЄС із Україною залежить від долі Тимошенко

Зближення Європейського союзу та України багато в чому залежатиме від долі колишнього українського прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, заявив у вівторок журналістам у Берліні міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле після зустрічі з колегою з України Леонідом Кожарою.

За його словами, Берлін має «велику стратегічну зацікавленість» у тому, щоб Україна підписала з ЄС угоду про асоціацію цього року, але для цього вирішальним буде поступ Києва в галузях правосуддя і верховенства права.

«Ми ясно заявляли, що мають бути виконані три критерії. За двома з них Україна вже зробила значний поступ. Щодо третього аспекту, уникнення вибіркового правосуддя, дискусії між нами тривають», – сказав Вестервелле.

Справа Тимошенко «має для Німеччини велике символічне значення», заявив він. Міністр додав, що Німеччина вважає: враховуючи стан здоров’я колишнього прем’єра, вирішити цю справу на засадах гуманітарних міркувань треба «особливо терміново».

Вестервелле також повторив, що пропозиція Німеччини забезпечити Тимошенко лікування в цій країні залишається чинною.

Кожара, зі свого боку, сказав, що справа Тимошенко лишається чи не єдиною проблемою у відносинах України й Євросоюзу, але Україна, за його словами, не може піти в цьому на суто політичні інструменти, про які говорять у Брюсселі й європейських столицях, і вирішення справи колишнього прем’єра можна знайти тільки в політично-юридичному полі.

Днями дочка Юлії Тимошенко заявляла, що німецькі лікарі її матері рекомендували їй термінову операцію. В Міністерстві охорони здоров’я уточнили, що операція нині не на часі, бо спершу необхідні певні обстеження.

Колишньому прем’єрові стало значно гірше в середині минулого місяця.
XS
SM
MD
LG