Доступність посилання

ТОП новини

Обама завершив турне країнами Африки


Президент Обама у вівторок завершив своє турне країнами Африки, висловивши впевненість, що континент чекають великі перспективи, чому сприятиме розроблена США нова програма допомоги розвитку.

Африканське турне президента Обами було присвячене, в першу чергу, розвитку торгівлі та інвестицій в рамках нової ініціативи щодо допомоги, державно-приватного партнерства з африканськими урядами і реформ.

Проте в ході візитів Обами в Сегеналі, ПАР і Танзанії активно обговорювалися і загрози безпеці, з якими стикаються африканські країни, а також допомога США у боротьбі з екстремістами.

У Танзанії Обама разом з колишнім президентом Джорджем Бушем молодшим вшанував пам'ять загиблих в ході теракту 1998 року.

Синхронні вибухи в посольствах США в Дар-ес-Саламі і Найробі, що прогриміли 7 серпня 1998, забрали життя понад 220 людей. А через три роки, 11 вересня 2001 року, аль-Кайда завдала удару безпосередньо по території Сполучених Штатів.

У ході короткої церемонії біля нового посольства, що відкрилося в 2003 році, президент Обама і екс-президент Буш поклали вінки до меморіалу загиблим в результаті терактів.

У ПАР президент Обама говорив про «безглуздий терор, який перекручує справжню суть ісламу - однієї з найбільших релігій світу - і забирає життя незліченних невинних мешканців Африки».

Він також намагався спростувати уявлення про те, що США мілітаризують свої відносини з Африкою, підкресливши, що відповідальність за безпеку континенту повинно нести, перш за все, його населення.

«Я знаю, що в світі багато говорять про військову присутність Америки в Африці», –заявив Обама, – але якщо розібратися, насправді, ми лише зміцнюємо своїми ресурсами зусилля Африки».

В кінці свого турне Обама відвідав донедавна недіючу електростанцію, яку знову запустили спільними зусиллями США і Танзанії. Цей візит покликаний був ще раз привернути увагу до президентської ініціативи, яка передбачає розширення доступу до електрики в Африці.

За словами президента, цей проект відображає суть його підходу, який полягає в об'єднанні приватних і державних ресурсів для стимулювання економічного розвитку.

Обама також згадав ряд інших ініціатив у таких ділянках, як сільське господарство, освіта та охорона здоров'я, зазначивши, що Сполучені Штати прагнуть встановлення міцного партнерства з Африкою в майбутньому.

«Всі наші зусилля будуть спрямовані на те, щоб у африканців були необхідні інструменти для поліпшення власного життя, а США їм у цьому допомагали. Це буде корисно і для Африки, і для США, і для всього світу», – підкреслив він.

У ході африканського турне Обама відзначив важливість демократичного розвитку, громадянського суспільства та захисту прав людини в Сенегалі.

Він назвав ПАР прикладом для інших країн у галузі демократичного розвитку та успішної боротьби з ВІЛ/СНІДом, зустрівся з родичами важко хворого екс-президента країни Нельсона Мандели і підкреслив роль африканської молоді у будівництві кращого майбутнього для всього континенту.

Залишаючи Танзанію, Обама зазначив, що живить великі надії щодо майбутнього Африки, і висловив упевненість, що «при правильному підході Африка і її населення зможуть незабаром вступити в еру процвітання».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG