Доступність посилання

ТОП новини

В Україні зросла кількість порушень щодо журналістів – дослідження


Інститут масової інформації в першому півріччі цього року зафіксував 35 випадків фізичної агресії (нападів, побиттів, залякувань) щодо журналістів, що майже втричі більше, ніж за такий самий період минулого року (тоді було 12 таких випадків), повідомило в четвер видання «Тиждень.ua», посилаючись на оприлюднене в середу дослідження ІМІ.

За словами експертів, зростання фізичної агресії та безкарність за напади можуть свідчити про те, що політики, бізнесмени і влада готові діяти різко щодо ЗМІ, не турбуючись, що їх за це буде покарано.

За дослідженням, проведеним ІМІ, в Україні майже втричі зросла кількість перешкоджань журналістам виконувати професійні обов’язки та кількість випадків цензури – із 37 за перше півріччя минулого року до 103 за перше півріччя нинішнього.

Також експерти наголошують, що юридичний тиск на ЗМІ і журналістів зріс уп’ятеро – 26 випадків за перше півріччя цього року порівняно з усього 5 за перше півріччя минулого.

Непрямий тиск на ЗМІ і журналістів, тобто економічний і політичний тиск, який фіксується, в основному, на регіональному рівні (звільнення, перехоплення місцевою владою керівництва в ЗМІ), зріс майже вдвічі – з 14 у першому півріччі минулого року до 22 у першому півріччі цього року, мовиться в дослідженні.
XS
SM
MD
LG