Доступність посилання

ТОП новини

Серби в Косові проголосили свій власний парламент


Серби на півночі Косова оголосили в четвер, що створили свій власний парламент на знак протесту проти кроків Сербії до визнання, на їхню думку, косовської влади.

Як заявив лідер північнокосовських сербів Славко Стеванович, створення цього парламенту має засвідчити, що «Косово все ще є частиною Сербії».

За його словами, серби на півночі Косова не братимуть участі в косовських місцевих виборах у листопаді, бо «вже мають своїх законно обраних представників».

Це рішення заперечує укладену за посередництва Євросоюзу домовленість про нормалізацію відносин між Сербією і Косовом, яка, серед іншого, визначає розподіл владних повноважень між місцевою владою чотирьох сербських за населенням округів на півночі Косова і центральним косовським урядом і, зокрема, передбачає право цих округів створити своє регіональне об’єднання після місцевих виборів 3 листопада.

Косовські серби з цих чотирьох північних округів, яких там компактно живе близько 70 тисяч, відкидають будь-яку співпрацю з владою Косова і вимагають собі права створити територіальну автономію і обирати її парламент, президента з виконавчими повноваженнями, мати власні окрему поліцію та її керівника, суди тощо.

Іще близько 70 тисяч косовських сербів, які живуть розкидані по решті території Косова, фактично визнають владу самопроголошеної косовської республіки.

Сербія, про незалежність від якої Косово односторонньо заявило ще 2008 року, як і значна частина косовських сербів, не визнає цієї самопроголошеної незалежності і далі офіційно вважає Косово і Метохію автономним краєм у своєму складі, хоча під тиском ЄС Белград змушений домовлятися з Приштиною.
XS
SM
MD
LG