Доступність посилання

ТОП новини

Регіонали і комуністи просять Сейм Польщі визнати Волинську трагедію геноцидом поляків


148 народних депутатів України, представників Партії регіонів і комуністів, просять Сейм Польщі визнати Волинську трагедію «геноцидом польського народу». Про це йдеться у зверненні українських парламентарів до депутатів Сейму і маршалка (спікера) Еви Копач.

«Просимо вас, депутатів Сейму Республіки Польща, підтримати рішення сенату, визнати Волинську різанину ОУН-УПА геноцидом щодо польського населення і засудити злочинні діяння українських націоналістів», – мовиться в документі, який цитує «Укрінформ».

На переконання українських парламентарів, різне трактування Волинського злочину «забиває клин між двома країнами».

«Розвиток зміцнення українсько-польської дружби неможливий, якщо віддати забуттю пам’ять сотень тисяч ні в чому не повинних громадян – білорусів, поляків, євреїв, циган, росіян, українців, всіх тих, хто загинув у Волинській різанині», – мовиться у зверненні.

Депутати вважають вчасною ініціативу поляків із цього питання і заявляють, що через ксенофобські й неонацистські настрої українці не мають змоги дізнатися правду про Волинську трагедію.

«В Україні ростуть ксенофобські, антисемітські та неонацистські настрої. Їхні представники вже сьогодні є у Верховній Раді України. Вони активно використовують парламентську трибуну для пропаганди цих поглядів. Усе це – результат того, що народ України не знає правди про ті страшні події», – наголошують депутати.

Минулого місяця Сенат Польщі ухвалив заяву з приводу 70-річчя Волинської трагедії, в якій трагічні події 1943-го названі «етнічною чисткою з ознаками геноциду».

На Волині в 1943–1944 роках пройшли взаємні винищення українців і поляків, які стали продовженням довгого українсько-польського протистояння. Цей конфлікт загострила Друга світова війна і спровокувала етнічне протистояння на землях спільного проживання українців і поляків (Волинь, Східна Галичина, Холмщина, Підляшшя, Надсяння, Лемківщина). Постраждало мирне населення. Екстремістські сили досі використовують цей конфлікт для розпалювання ворожнечі.
XS
SM
MD
LG