Доступність посилання

ТОП новини

У затриманні екс-депутата України Шепелєва ніякої політики – представник Інтерполу


Низка засобів інформації в Україні повідомила про затримання в Угорщині увечері в четвер за ордером Інтерполу колишнього депутата від Блоку Юлії Тимошенко (БЮТ) і Партії регіонів Олександра Шепелєва. У грудні 2012 року, як сказали Радіо Свобода в українському бюро Інтерполу, Шепелєва, за поданням СБУ, оголосили в міжнародний розшук за низкою статей Кримінального кодексу України. Йдеться про розкрадання Шепелєвим коштів «Родовід Банку», а також коштів Національного банку України у березні-травні 2009 року. Українське бюро Інтерполу вже подало запит про обставини арешту до Угорщини і очікує на відповідь.

Він у нас злочинець, він уже сам був і там, і там (в БЮТ і Партії регіонів). Ніякого політичного підтексту
Іван Ожелівський
Щодо затримання Олександра Шепелєва в Угорщині заступник керівника українського бюро Інтерполу, полковник Іван Ожелівський у п’ятницю після обіду сказав Радіо Свобода: «Офіційної відповіді у нас ще немає. Неофіційно чули, офіційної відповіді нам ще не прислали. Тому підтвердити вам я ще не можу. Як прийде офіційна відповідь, я тоді підтверджу. Законодавство він порушив по різних статтях кримінального кодексу у нас. Я вам скажу так, він у нас злочинець, він уже сам був, слава Богу, і там, і там (в БЮТ і Партії регіонів – ред.). І тут ніякого політичного підтексту нема. Там багато статей кримінального кодексу. Перед тим, як його розмістити на сайті Інтерполу на червону карточку, все це перевіряв Генеральний секретаріат. Тобто, там дійсно оголошений розшук за кримінальними правопорушеннями».

Як Радіо Свобода вже повідомляло, міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко підтвердив у п’ятницю інформацію про затримання Олександра Шепелєва в Будапешті, де він жив за нібито фальшивим угорським паспортом на інше ім’я.
Шепелев Олександр
Шепелев Олександр

В українському бюро Інтерполу вважають інформацію про участь у затриманні Олександра Шепелєва в будапештському готелі Four Season також представника німецького Інтерполу якоюсь помилкою.

«Я не можу собі цього якось навіть подумати, як це таке могло бути. Я вам скажу, що там мабуть якась помилка. Ми зараз розбираємося. Ми написали запит. Як тільки буде інформація… Я не знаю, як це могло бути, щоб поліція якоїсь іншої держави в іншій державі щось робила. Я не знаю. Навряд чи. Це мабуть помилка, скоріш за все», – сказав Радіо Свобода заступник керівника українського відділення Інтерполу Іван Ожелівський.

Причетний до замаху на життя Дяченка і до вбивства Кириченка?

ЗМІ також повідомляють про причетність Олександра Шепелєва до замаху на життя екс-акціонера «Родовід Банку» Сергія Дядечка та його проходження у справі про вбивство голови наглядової ради «АвтоКразБанку» Сергія Кириченка у січні 2003 року.

Деякі видання також нагадують, що Олександр Шепелєв був соратником Юлії Тимошенко, а його причетність до махінацій із «Родовід Банком» датується часами прем’єрства лідера БЮТ. Шепелєва також називають соратником кримінального авторитета «Юри Єнакіївського» (Юрія Іванющенка), депутата Верховної Ради від Партії регіонів.

На парламентських виборах 2012 року Олександр Шепелєв балотувався за мажоритарним округом номер 13 (Калинівка, Вінницької області) як самовисуванець, однак був там лише сьомим, отримавши менше від одного відсотка голосів.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG