Доступність посилання

ТОП новини

«Велика чистка» в армії України зачепила високих керівників – експерт


Київ – Збитки на мільйони гривень заподіяно державі через корупцію у війську за останні півроку – це дані головного управління військової служби правопорядку у Збройних силах України. За інформацією Міноборони, 12 посадовців звільнено. Військові експерти кажуть, що такої «чистки» армія не бачила уже давно.

За перше півріччя цього року департамент внутрішнього аудиту та фінансового контролю Міноборони виявив порушення на понад 120 мільйонів гривень, 20 мільйонів із них було відшкодовано, зазначає директор департаменту Максим Гольдарб. За його словами, понад 300 осіб після перевірки притягнули до дисциплінарної відповідальності, багатьох звільнили.

«12 посадовців, і це не сержантські, і не єфрейторські звання, повірте, це керівники структурних підрозділів Міністерства оборони або керівники військових частин та підрозділів залишили свої посади за наказом міністра», – наголосив Гольдарб.

За даними начальника головного управління військової служби правопорядку у Збройних Силах генерал-майора Олександра Дубляна, через розкрадання державного майна і службові зловживання Україна за півроку зазнала збитків на сім із половиною мільйонів гривень та понад мільйон доларів. Багато випадків пов’язані з переписом майна міністерства для його подальшого продажу у рамках реформування українського війська. «Зараз фінінспекція проводить перевірку надлишкового майна на підприємствах «Укроборонпрому»», – зауважив Дублян.

Державна таємниця є прикриття для корупції – Transparency International

Поки що не можна достовірно сказати, з чим насправді пов’язана «велика чистка» Збройних сил: із реорганізацією війська чи просто витісненням залишків попередніх угруповань, які діяли у цій царині, зазначив у коментарі Радіо Свобода керівник Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Сергій Згурець.

Жорстка внутрішня чистка зачепила і доволі високі щаблі керівників: і в погонах, і без погон
Сергій Згурець
«Достатньо жорстка внутрішня чистка зачепила і доволі високі щаблі керівників: і в погонах, і без погон, які перебувають у Міністерстві оборони у генеральному штабі. Визнаю, що такої чистки не робилося уже достатньо давно».

За даними організації Transparency International, світові втрати від корупції у військово-промисловому секторі становлять понад 20 мільярдів доларів на рік. Це дорівнює сумі, яку країни «Групи восьми» планують виділити на боротьбу із голодом у всьому світі, говорить координатор проектів Transparency international-Україна Ольга Тимченко. За її словами, корупціонери, включно з Україною, часто прикриваються державною таємницею.

«Треба не лише проводити кадрові чистки, перш за все треба зменшити секретність в оборонній галузі, гарантувати захист інформаторів, які повідомляють про корупційні порушення. І необхідно працювати над прозорістю закупівель», – зауважує Ольга Тимченко.

За оцінкою експертів Transparency International, належні механізми, що запобігають корупції у Збройних силах, мають поки що тільки Німеччина та Австралія. Україна входить до групи «із високим рівнем ризику» корупції в оборонній сфері. Окрім неї, до цієї ж групи увійшли ще 14 держав, зокрема, Боснія і Герцеговина, Кенія, Кувейт та Ліван. Всього експерти організації проаналізували антикорупційну політику у 82 країнах світу.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG