Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк назвав останнім терміном для законопроектів про євроінтеграцію кінець вересня


Підсумки зустрічі лідерів опозиції з послами країн ЄС
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Підсумки зустрічі лідерів опозиції з послами країн ЄС

Кінець вересня має бути останнім терміном, до якого необхідно прийняти законопроекти для виконання вимог Європейського союзу про підписання угоди про асоціацію, заявив у п’ятницю лідер фракції «Батьківщина» у Верховній Раді Арсеній Яценюк.

За його словами, про це нагадали й посли країн-членів ЄС під час зустрічі з лідерами опозиції у представництві Євросоюзу.

Опозиція зробила все, що обіцяла, і фактично взяла на себе відповідальність за законопроекти, які потрібно вносити для європейської інтеграції, але для цього потрібно скликати позачергову сесію, сказав Яценюк.

«Ми за них підготували законопроекти, а вони тепер не хочуть скликати позачергову сесію. Зокрема, розробили законопроекти, які не спромігся розробити ні уряд, ні президент. Це нова редакція закону про прокуратуру, виборче законодавство, це законодавство для боротьби з корупцією, це законодавство про прозорість державних закупівель», – перерахував він.

Арсеній Яценюк нагадав, що Юлія Тимошенко написала листа про те, щоб скликати національний круглий стіл. Він, за словами, Яценюка, відбуватиметься 9 липня, і організовувати його буде Центр Разумкова.

«Ми очікуємо президента Януковича, прем’єр-міністра і інших представників більшості для того, щоб протягом найближчих двох місяців напрацювати всі законопроекти, щоб у вересні завершити голосування. Угода у Вільнюсі повинна бути підписана. Також ми очікуємо на рішення президента Януковича щодо надання можливості Юлії Тимошенко отримання медичної допомоги за кордоном», – сказав Яценюк.

Політик також зазначив, що уряд Німеччини зробив офіційну заяву про те, що готовий надати Юлії Тимошенко медичну допомогу. При цьому дозвіл їй виїхати на лікування за кордон буде достатнім для підписання угоди про асоціацію з Європейським союзом, вважає Яценюк.

Наразі, сказав він, лідери опозиції чекають на рішення фракції Партії регіонів, чи готова вона і в який термін скликати позачергову сесію. Влаштовує опозицію будь-яка дата.

У п’ятницю голова Верховної Ради Володимир Рибак, закриваючи нинішню сесію, заявив, що готовий скликати позачергову сесію, якщо будуть підготовані нові законопроекти і буде необхідність розглядати їх саме позачергово; нині ж, за його словами, у парламенті немає законопроектів, які можна було б розглядати на позачерговій сесії.

Наступна чергова сесія Верховної Ради має початися на початку вересня. У листопаді у столиці Литви Вільнюсі має відбутися саміт учасників програми ЄС «Східне партнерство», до якого чи на якому припускають підписання угоди про асоціацію між Україною і Євросоюзом, якщо Київ виконає низку умов, зокрема, щодо ухвалення певних законів.
XS
SM
MD
LG