Доступність посилання

ТОП новини

Литва може подолати енергетичну залежність від Росії – Ландсберґіс


Колишній лідер Литви Вітаутас Ландсберґіс
Колишній лідер Литви Вітаутас Ландсберґіс
До 2015 року Литва має шанси позбутися енергетичної залежності від Росії. Про це сказав Радіо Свобода колишній лідер Литви, депутат Вітаутас Ландсбергіс.

«Це реально. Хоча будуть перешкоди, будуть спроби і саботажу і програшу у часі. Бо ми знаємо, що Росія старається, щоб Литва цього процесу не завершила: і в питанні будівництва терміналу для скрапленого газу, і в питанні господарювання «Газпрому» над розподільними мережами (чого, до речі, згідно з європейським законодавством уже не має бути)», – зауважив він.

Головну проблему Ландсбергіс вбачає у тому, що Росія використовує енергетику як «зброю політичного впливу».

«Литва не хоче бути у становищі, коли Росія прагне домінувати і отримувати верховенство над партнером, що купує газ. Литва не хоче виступати у ролі прохача, сателіта, який має цікавитись у господаря: «А що я ще маю зробити, пане господар?». Литва хоче мати справи на відкритих і добросовісних початках, але Росії дуже тяжко цьому навчитись», – зауважив Ландсбергіс.

Україна має схожі з Литвою проблеми залежності від постачання енергоносіїв з Росії. Президент України Віктор Янукович бачить розв’язання цієї проблеми через зменшення закупівлі газу.

«Як, скажіть, ми можемо захистити себе? Як ми можемо захистити себе від цієї безмежної ціни? У нас є лише один спосіб – скорочувати обсяги прокачки газу і ми йдемо цим шляхом», – сказав Янукович на прес-конференції у березні.
XS
SM
MD
LG