Доступність посилання

ТОП новини

СБУ запропонувала Кабміну вивести з тіні закупівлі держпідприємств – ЗМІ


Служба безпеки України запропонувала Кабінетові міністрів зобов’язати держпідприємства, які здійснюють закупівлі за власні кошти, публікувати їхні результати на держпорталі. Лист про це глава СБУ Олександр Якименко направив на ім’я прем’єра Миколи Азарова, повідомляє видання «Дзеркало тижня. Україна» (DT.UA).

«Від 50 до 75% бюджетних асигнувань під час процедури держзакупівель освоюється з численними порушеннями. Через корупційні угоди у сфері держзакупівель збитки становлять 10–15% (35–52,5 мільярдів гривень) держбюджету щорічно», – пише він у листі, копію якого має видання.

Для усунення передумов зловживань у сфері держзакупівель СБУ пропонує внести зміни до закону про держзакупівлі, зокрема, зобов’язати держпідприємства оприлюднити результати держзакупівель за власні кошти, а також «під час оцінки конкурсних торгів перевіряти в учасників наявність власних виробничих потужностей, матеріально-технічної бази, а також кваліфікованих кадрів».

Закупівлі держпідприємств за власні кошти були виведені з-під дії профільного закону в липні 2012 року голосами Партії регіонів, КПУ і фракції Народної партії Володимира Литвина.

За інформацією DT.UA, згідно з дорученням прем’єра Азарова, АМКУ, МВС, Мінфін і Мінекономрозвитку України надали свою оцінку пропозицій, висунутих СБУ. Всі органи загалом підтримали ініціативу.
XS
SM
MD
LG