Доступність посилання

ТОП новини

У Росії спостерігачі за виборами заснували громадський рух, щоб не реєструватися «іноземними агентами»


У Росії асоціація некомерційних організацій «На захист прав виборців «Голос», діяльність якої Міністерство юстиції країни зупинило на півроку через відмову реєструватися як «іноземний агент», заснувала натомість новий громадський рух із тією ж назвою, «На захист прав виборців «Голос», повідомив у понеділок співголова організації Григорій Мельконьянц.

Як сказав він російському агентству «Інтерфакс», заснований днями новий рух не потребує реєстрації і утворення юридичної особи.

Наприкінці минулого місяця Міністерство юстиції Росії оголосило, що зупинило на шість місяців діяльність асоціації «Голос» через те, що організація не подала заяви про внесення її в реєстр «іноземних агентів».

Крім того, «Голос» мусив сплатити штрафи, накладені судом у квітні за відмову зареєструватися як «іноземний агент».

Останнім часом у Росії тривають масові перевірки неурядових («некомерційних») організацій із метою виявити порушення ними «закону про іноземних агентів».

За ухваленими в Росії минулого року змінами до законів про громадські об’єднання і про некомерційні організації, неурядові організації, що отримують фінансування з-за кордону і беруть участь у політичній діяльності в Росії, визнаються іноземними агентами. Такі організації зобов’язані подати заяву про їхню реєстрацію у спеціальному реєстрі іноземних агентів, а відтак подавати додаткові звіти частіше й детальніше, ніж інші організації. Вони також зобов’язані зазначати на всіх своїх матеріалах, що їх виготовив іноземний агент. Під політичну діяльність за цим законом потрапляє дуже широкий спектр діяльності, зокрема, й організацій правозахисного спрямування.

Ці зміни викликали широку критику в Росії і у світі. Низка провідних російських неурядових організацій уже заявляла, що бойкотуватиме новий закон.
XS
SM
MD
LG