Доступність посилання

ТОП новини

Відсутність громадянського суспільства на руку корупціонерам


Найбільшим злом мешканці Львівщини вважають корупцію. Водночас жодного дзвінка на гарячу лінію прокуратури про зловживання службовців за останні місяці не надійшло. Від початку року працівники прокуратури скерували у суд 35 справ, які стосуються корупційних дій службовців, понад сто осіб притягнуто до кримінальної і адміністративної відповідальності за вчинення корупційних порушень.

Місяць тому новина про затримання мера Миколаєва, що на Львівщині, приголомшила все містечко. Міського голову і групу його підлеглих затримали за отримання хабара у розмірі 1 мільйона гривень. А мова йшла про вимагання від комерційної фірми удвічі більшої суми за вирішення питання. Мер Миколаєва перебуває під вартою, його заступник – у розшуку, триває слідство.

А нещодавно попався на хабарі тисяча доларів секретар Рава-Руської міськради.

Земельні справи, медицина, освіта, суд – це ті сфери, де найчастіше процвітає корупція. До кримінальної відповідальності за корупційні злочини притягнені державні службовці територіального відділення Антимонопольного комітету, управління водних ресурсів, чиновники обласної адміністрації, митниці, охорони здоров’я.

Влада спонукає до корупції

Начальник управління нагляду за додержанням законів прокуратури Львівської області Святослав Лаганяк переконаний, що корупція живе всюди, де є бодай якась влада, а існує вона у всіх регіонах, тому Львівщина не виняток.

«Реально відслідковуємо корупцію у всіх галузях, державному управлінні і вже останнім часом говоримо про корупцію у приватних організаціях і підприємствах, які надають послуги. Коли людина може щось скористати, то є і корупція. З практики діяльності правоохоронних органів, у першому півріччі не було кримінального провадження за фактами отримання вигоди у розмірі менше ніж тисячу гривень. Упродовж шести місяців поточного року вже постановлено 14 вироків за вчинення корупційних кримінальних правопорушень», – каже прокурор області.

Є попит – є і пропозиція, тобто є ті, хто користає зі своєї посади, а також ті, хто готовий платити за вирішення справи, а ще люди не мають виходу, як, для прикладу, у медицині, і змушені платити, починаючи від медичних довідок. До слова, за неофіційними даними, за місце гінеколога у Львові потрібно заплатити до 20 тисяч доларів, викладацька праця на півставки у престижному університеті коштує 4 тисячі доларів. Добралась корупція і в церкву, бо почастішали випадки, коли за місце у заможній парафії довкола Львова теж потрібно платити немалі гроші.

Законодавством корупцію не подолати

Сьогодні подолати корупцію на законодавчому рівні неможливо, зазначає парламентар від Яворівщини, лікар за фахом Василь Пазиняк.

Мусить бути суспільний вибух, щоб змінити цілком ситуацію у державі
Василь Пазиняк
«Суд і медицина стали бізнесом. Кілька років тому на Яворівщині був випадок, коли мама, яка одна виховувала сина, вмирала від серцевої недуги, не поїхала у шпиталь, бо мала лише 2 гривні. Вона померла, бо не вірила, що отримає безкоштовно допомогу. Тобто людина просто не довіряла медицині. Законодавчо корупцію не подолаєш, мусить бути суспільний вибух, щоб змінити цілком ситуацію у державі. Дуже багато показухи у боротьбі з корупцією, а справжні корупціонери – це ті, які володіють країною, впливові, з орденами», – наголосив депутат від ВО «Батьківщина» Василь Пазиняк.

Ще у радянські часи корупція вкоренилась у міжлюдські стосунки і стала їхнім носієм. Оскільки законодавство недосконале і не працює, а громадянське суспільство не сформоване, тому й є корупція, вважає підприємець Ярослав Рущишин.

«Треба просто будувати замінник цим зв’язкам, що тримаються на корупції, будувати законодавство, сприяти росту громадянського суспільства, щоб прибрати державу з повсякденних зв’язків, лише у стратегічній безпеці залишити, а решту повсякденного життя українці мають вирішувати між собою, без посередника, майданчика породження корупції», – говорить підприємець.

Однією з небезпечних тенденцій є входження сім’ї в управління, коли посадовець набирає на роботу близьких людей, що лише посилює корупцією.

Саме боротьбу з корупцією назвав пріоритетним у своїй роботі на посаді очільника Львівської області прокурор у минулому Віктор Шемчук, але чи заява набере реального підґрунтя?
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG