Доступність посилання

ТОП новини

Януковича попросили віддати Путіну Севастополь


Проросійські активісти прагнуть повернути Севастополь Росії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Проросійські активісти прагнуть повернути Сімферополь Росії

У Сімферополі група активістів проросійських організацій пікетувала сьогодні Генеральне консульство Росії. Учасники акції пропонують президентові України Вікторові Януковичу віддати Севастополь Росії, а російського керівника Володимира Путіна вони закликають розпочати з офіційним Києвом переговори про це. Як компроміс проросійські активісти пропонують обміняти Крим і Севастополь на борг, який, за версією «Газпрому», виник за недобір Україною законтрактованого російського газу.

Координатор Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» Валерій Подьячий заявив, що у свій день народження Віктор Янукович міг би ухвалити «мудре рішення» і відмовитися від того, що «йому не належить». Подьячий має на увазі місто Севастополь. Саме до 20-ї річниці ухвалення Верховною радою Росії постанови «Про статус міста Севастополя», яка ставить під сумнів українську юрисдикцію над цим містом, проросійські активісти пікетували Генконсульство Росії.

«Вікторе Федоровичу! У свій день народження поверніть те, що вам ніколи не дарували, бо Крим і Севастополь не належать Україні. Росія підтвердила свій суверенітет над ними, в тому числі постановою від 9 липня 1992 року – про російський федеральний статус міста Севастополя», – заявив Валерій Подьячий.

За його словами, ці акти потім не скасовувалися, тож «російський суверенітет над півостровом нікому не передавався», а юрисдикція, яку здійснює Україна над Кримом і Севастополем, «має тимчасовий характер», сказав Валерій Подьячий. Він зазначає, що Москва могла б запропонувати Києву «компроміс» – обміняти Севастополь на ті 7 мільярдів доларів, які «Газпром» вимагає від України на недобір газу за контрактом.

У зверненні до президента Росії Володимира Путіна, яке організатори акції передали до російського генконсульства, мовиться, що «переговори про статус Севастополя можуть бути відновлені у будь-який момент», і сьогодні «подальші ініціативи Росії в цьому напрямку знайдуть величезну масову підтримку з боку жителів півострова». Звернення офіційно прийняв консул-радник Андрій Релкін, пообіцявши відправити папір по інстанції.

Проблеми Севастополя для України не існує – експерт

Кримський аналітик Андрій Іванець цей захід називає «відвертою політичною спекуляцією». Він каже, що попри маргінальність проросійських сепаратистів, їхні акції проходять із запрограмованою регулярністю і відчутною спрямованістю на внесення напруження в українсько-російські відносини.

За словами експерта, територіальні суперечки між Україною і Росією не мають ніякого юридично-правового сенсу. «Існують і міждержавні договори, і міжнародні угоди, які однозначно визнають і кордони сучасної України, і кордони сучасної Росії. Певний час це сприймалося частиною кримської громадськості в Криму проблемно, але на сьогоднішній день широкого суспільного резонансу такі акції не матимуть. А спроби маргінальних сил знову піднімати територіальне питання підтримує, якщо дивитися на публічні заходи, абсолютно незначна кількість людей», – зазначає Андрій Іванець. На його думку, проблеми Севастополя для України і, зокрема, для кримчан не існує.

Справді, на заклик «фронту» прийти на пікет до генконсульства відгукнулося небагато людей – не більше як півтора десятка. Правоохоронці їм не перешкоджали, лише попросили відійти від паркану консульства на один метр.

Дев’ятого липня 1992 року Верховна рада Росії ухвалила постанову «Про статус міста Севастополя», якою підтвердила російський федеральний статус Севастополя і доручила Центральному банкові та урядові Росії розпочати фінансування статей міського бюджету і провести переговори з Україною про «Севастополь як головну базу Чорноморського флоту». Верховна рада Росії припинила своє існування восени 1993 року внаслідок силового розгону після указу президента Російської Федерації Бориса Єльцина. Через відмову Центробанку та уряду Росії постанова не набрала чинності, але й не була скасована.

Координатор Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» Валерій Подьячий був засуджений у березні 2011 року за сепаратизм – заклики до порушення територіальної цілісності України.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG