Доступність посилання

ТОП новини

Міліцію легше розпустити, ніж реанімувати – правозахисник


Три кримінальні справи за фактами застосування тортур у міліції передали цього року до судів на Дніпропетровщині. Зокрема, на розгляд чекає справа щодо цинічного побиття затриманого прямо у холі райвідділку, під камерою відеоспостереження. Дніпропетровські правозахисники стверджують: випадків застосування тортур у правоохоронних органах набагато більше, а позбутись цього явища буде непросто.

На Дніпропетровщині набула розголосу справа Максима Орлова: чотири роки тому юнак за жорстоке вбивство подружжя пенсіонерів був засуджений довічно. А втім, правозахисники і родичі обвинуваченого стверджують: він невинний, зізнання у злочині підписав після побоїв у райвідділку. Мати Орлова пані Раїса каже: про «вибите» зізнання її син заявляв потім у суді, однак його слова не взяли до уваги.

«Чотири роки тому, 26 травня, його взяли з дому о шостій ранку, хоча написали, що о дев’ятій чи о десятій ранку. З шостої до десятої його били, доки не приїхав адвокат. Я своєму сину вірю, що він цього не робив. Коли оголосили вирок, там єдине, що було, – за слідчим експериментом. Однак його не надали», – розповіла мати засудженого.

Скільки випадків застосування тортур сталось у правоохоронних органах Дніпропетровщини – достеменної інформації немає. Наразі прокуратура області оприлюднила такі дані: цього року в регіоні за фактами застосування тортур та іншого жорстокого поводження з боку працівників правоохоронних органів до суду передали три кримінальні провадження, як підозрювані проходять п’ятеро працівників міліції. Триває розгляд у судах ще чотирьох справ цієї категорії. Особливо цинічним у прокуратурі називають випадок у Кривому Розі: там співробітник райвідділку бив затриманого прямо в холі відділення, просто під відеореєстратором.


«Б’ють, як казав Папанов у фільмі «Діамантова рука», акуратно, але сильно»

Адвокат із 7-річною практикою Світлана Бразалук може розповісти не про один випадок «вибивання» зізнань із її підзахисних. Вона окреслила цілу схему того, як із невинних затриманих домагаються свідчень проти себе. Слідчі прокуратури, стверджує Світлана, застосовують «чисті» методи: вмовляння, «дружня бесіда», психологічний тиск. У райвідділках міліції, каже вона, із затриманими часто не церемоняться.

Підключають струм до статевих органів. Надягають протигаз, перекривають повітря, це у них «слоник» називається
Світлана Бразалук
«Беруть більш-менш «підходящих» людей. Достатнього того, аби у людини не було можливості захищатись, не було фінансових можливостей для захисту – і на нього можуть навісити всіх собак. Якщо у людини вже є «грішки» – зберігання зброї чи її починають умовляти: візьми на себе ще й оце. Якщо людина на це не йде, в хід іде «важка артилерія». Можуть застосовуватись методи психологічного тиску, це більш ювелірна робота, в основному – слідчих прокуратури. Вони кажуть: якщо ти не візьмеш на себе це, буде погано твоїм родичам. Якщо це не проходить, починається побиття. Треба сказати, це застосовується, в основному, у райвідділках. Якщо прийти до співробітника міліції, оперативника, не попередивши, то можна побачити дерев’яну або залізну палицю. Б’ють, як казав Папанов у фільмі «Діамантова рука», акуратно, але сильно. Книжкою по голові, пляшкою з водою по нирках. Підключають струм до статевих органів. Надягають протигаз, перекривають повітря, це у них «слоник» називається… Це тільки зараз про це почали говорити, але це не значить, що таких випадків стало більше. Те, що сталось на Миколаївщині, це закономірний розвиток подій», – розповіла в коментарі Радіо Свобода Світлана Бразалук.

На думку адвоката, протистояти свавіллю в правоохоронних органах дуже складно. Вона переконана: треба передусім більше говорити про такі випадки і домагатись від судів покарань для людей у погонах, які порушили законодавство.

«Правоохоронні органи зацікавлені в показниках розкриття злочинів»

Тим часом керівник Дніпропетровської правозахисної групи Василь Сухов стверджує: проблему застосування фізичного тиску в правоохоронних органах можна розв’язати, відмовившись від гонитви за показниками.

І прокуратура, і правоохоронні органи зацікавлені в показниках розкриття злочинів
Василь Сухов
«І прокуратура, і правоохоронні органи зацікавлені в показниках розкриття злочинів. До цього показника прив’язане все: і підвищення по службі, і підвищення зарплати, і всі блага в правоохоронних органах. В усьому цивілізованому світі за цим не гоняться. На прикладі Врадіївки ми бачимо, наскільки цинічні ці показники. Торік там зґвалтували і вбили дівчину, і в цьому примусили зізнатись аж 11 людей. Хоча ми знаємо щодо справ маніяків Онопрієнка, Ткача, де теж багато людей було засуджено, вони брали на себе злочини, яких не скоювали. Наразі кадри в міліції бажають бути кращими: одних звільнили, інші самі пішли в комерційні структури, бо їм не вистачало зарплати. А це ж були професіонали. На сьогодні я не впевнений, що можна реанімувати міліцію. Її легше розпустити і набрати нових людей», – сказав Радіо Свобода Василь Сухов.

Минулого тижня в Дніпропетровську громадські активісти пікетували обласне управління міліції, вимагаючи очистити міліцейське відомство від людей, які «можуть заплямувати честь мундира». Керівництво міліції запевнило, що вживає заходів для виявлення у лавах міліції таких людей, проводячи переатестацію. Однак, як повідомили Радіо Свобода у прес-службі відомства, поки ніяких даних про результати немає.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

XS
SM
MD
LG