Доступність посилання

ТОП новини

Україна не має аргументів для введення мит на імпорт авто?


Київ – У четвер СОТ розгляне претензії до України з боку Японії, ЄС, США та інших країн. Йдеться про три пункти претензій – введення Україною мит на імпортні авто, коксівне вугілля та плани переглянути тарифи по низці інших товарів. За словами урядовців, це просто робочий процес, під час якого мають бути знайдені рішення. На думку ж експертів, найбільш вразливою позицією Києва у даній ситуації є саме запровадження мита на імпорт автомобілів.

Порядок денний засідання Ради з торгівлі СОТ містить відразу три пункти з претензіями до України. Японія, наприклад, зробить заяву щодо введення Києвом мит на імпортні автомобілі, США та ЄС – щодо введення Україною квоти на імпорт коксівного вугілля. Також група країн має претензії через плани України переглянути 371 тарифну позицію по інших товарах.

Урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції Валерій П’ятницький називає те, що зараз відбувається, звичайним робочим процесом.
Це абсолютно нормальний робочий процес
Валерій П’ятницький

«У даному випадку Україна не унікальна, – говорить П’ятницький в інтерв’ю Радіо Свобода. – Кожна країна проводить якусь свою промислову політику, сільськогосподарську, інноваційну, інвестиційну, застосовуючи ті чи інші заходи. Дійсно, деякі заходи можуть бути на грані тих правил чи порушень, які можуть виникати. Це абсолютно нормальний робочий процес. Ми почуємо думку країн-членів. Очевидно, на основі цієї думки вироблятимуться нові рішення».

Валерій П’ятницькийц відмовився називати аргументи, якими Україна переконуватиме партнерів по СОТ.

Підтримка виробника з Запоріжжя не аргумент?

За словами ж економіста, колишнього депутата від Партії регіонів Олексія Плотнікова, аргументи для введення квот на коксівне вугілля в України є. Що ж до ініціювання перегляду мит, щодо яких Україна брала зобов’язання, вступаючи у СОТ, то час від часу робити такі пропозиції – це право країни, зазначає Плотніков. А от введення мита на імпортні автомобілі – це найвразливіша позиція України у даній ситуації.

Немає якихось реальних аргументів, чому Україна раптово почала підтримувати приватну структуру, яка виробляє зовсім не автомобілі світового рівня
Олексій Плотніков
«Ці мита вводилися для того, щоб підтримувати конкретного виробника у місті Запоріжжя, – наголошує Плотніков. – Тут немає якихось реальних аргументів, чому Україна раптово почала підтримувати приватну структуру, яка виробляє зовсім не автомобілі світового рівня. Тому з цієї точки зору це найбільш вразлива позиція».

У відповідь на запровадження Києвом мит на імпортні автівки, Туреччина вже зарезервувала право з 12 липня обкласти 23-відсотковим митом імпорт українських волоських горіхів. А Росія хоче обкласти додатковим митом імпорт з України вугілля, шоколаду і скла. За словами ж Валерія П’ятницького, Росія не обговорювала з Україною питання про можливість введення заходів у відповідь на дію спеціальних мит. П’ятницький зазначив, що якщо заява Туреччини про можливість введення заходів у відповідь на спецмита виглядає як запрошення до діалогу, то дії Росії – як тиск для досягнення бажаного результату.

А урядовий уповноважений України з питань співпраці з Російською Федерацією, СНД, ЄврАзЕС та іншими регіональними об’єднаннями, Валерій Мунтіян заявив, що Україна готова захищати інтереси своїх товаровиробників, домагаючись відмови від планів введення мита на імпорт української продукції до країн Митного Союзу.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG