Доступність посилання

ТОП новини

Народні депутати «билися» за Київраду і закрили її силоміць


Київрада: спроба штурму
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Київрада: спроба штурму

Київ – Засідання Київради не дали провести народні депутати від опозиції: вонаа за законом мала б скласти повноваження 2 червня, кажуть вони. Представники провладної більшості міської ради билися, погрожували розправою, але не змогли розблокувати свою трибуну. Зрештою, сесію закрили до кінця літа. Секретар Київради Галина Герега висловила упевненість, що депутати мали право продовжувати роботу. В опозиції припускають, що спроби запустити роботу старого складу Київради до виборів повторюватимуться.

Під стінами Київради розмістили її зменшену копію у вигляді акваріуму, в якому порпаються близько 120 великих тропічних тарганів – за кількістю депутатів. Наглядач із числа громадських активістів не дає їм вилазити по стінках назовні. Поруч – двоє протестувальників тримають збільшену копію «свідоцтва про смерть Київради», а люди у масках Гая Фокса розвели вогнище на металевому столі – на ньому спалили картонну модель будівлі міської ради Києва. Так розпочалася акція протесту проти дій депутатів Київради попереднього скликання, які в четвер мали намір продовжити свою роботу, оскільки новий склад міської ради не обрано. На протест вийшло, за різними підрахунками, до двох тисяч прихильників опозиційних партій та громадських активістів.

На думку лідера фракції «Батьківщина» у парламенті Арсенія Яценюка, дата проведення майбутніх виборів Київради залежить виключно від президента Віктора Януковича, який, за його словами, боїться програти місцеві вибори у столиці.

Київраду «толерантно заблокували»

Перед початком пленарного засідання Київради ударівець Віктор Чумак прямо заявив, що народні депутати опозиційних фракцій пройдуть до зали засідань, щоб припинити роботу київських депутатів, повноваження яких закінчилися.

«Ми будемо поводитися максимально толерантно. Бо ми – цивілізовані кияни. Але ми й ті, хто пройде з нами досередини, будемо не давати їм можливості провести цю раду», – зазначив Чумак.

Однак зробити цивілізовано це не вдалося. Якщо депутатів правоохоронці пропустили, не без вагань і штовханини, то їхні численні помічники та чимало представників київської громади опинилися перед зачиненими дверима. Розпочалася штовханина – люди спробували взяти двері Київради штурмом. Втрутився «Беркут»: понад 300 правоохоронців у касках і з кийками перекрили вхід і почали ловити окремих активістів. Під час цього постраждала журналістка – беркутівець штовхнув її так, що вона впала на гранітні сходи.

Захищаючи іншу журналістку від міліції під стінами парламенту, Арсеній Яценюк, за його словами, зламав свої окуляри.

Невдовзі народні депутати від опозиції заблокували трибуну. І утримували її, попри вимоги секретаря Київради Галини Гереги дати їй розпочати засідання і напади представників фракції Партії регіонів у Київраді.

За словами народного депутата від «Батьківщини» Володимира Ар’єва, його колегу Лілію Гриневич просто у залі засідань Київради сильно штовхнув депутат Сергій Ліщенко, відомий у кримінальних колах як «Ліча».

Гриневич сильно вдарилася головою об стіну і втратила свідомість, їй надають першу медичну допомогу, вона лежить під крапельницею, лікарі діагностували в неї струс мозку. Ар’єв та його колеги з опозиції вимагають порушити за цим фактом кримінальну справу.

Галина Герега спершу пішла на консультацію з представниками опозиції, після чого закрила сесію до осені. Пізніше вона заявила журналістам, що опозиційні депутати поставили своїми діями під загрозу виплату соціальних платежів зі столичного бюджету. В опозиції такі звинувачення вважають безпідставними.

Під час подій у Київраді народні депутати від Партії регіонів обіцяли не дати припинити її роботу. Так, депутат Володимир Олійник стверджує, що Партія регіонів не допустить, щоб роботу Київської міської ради «було паралізовано через примхи деяких представників опозиції».

«Жоден інститут місцевого самоврядування не припиняє функціонувати, доки не буде обрано інший», – цитує депутата прес-служба Партії регіонів.

Представники опозиції очікують, що Київраду старого скликання спробують реанімувати ще раз. Про це Радіо Свобода сказав, зокрема, свободівець Едуард Леонов. Він наголосив, що таким чином влада намагатиметься продовжити переділ київського майна і землі. Але, за його словами, опозиція цього не допустить.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG