Доступність посилання

ТОП новини

Волинська трагедія не була геноцидом – Сейм Польщі (доповнено)


В ухваленій Сеймом Польщі резолюції події на Волині названо не геноцидом, а «етнічною чисткою з ознаками геноциду». Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, голосування у польському Сеймі щодо резолюції, присвяченої 70-річчю Волинської трагедії, було винятково напруженим і тривалим.

Після бурхливої дискусії депутати Сейму більшістю голосів ухвалили помірковану версію «волинської» резолюції. Із 442 депутатів, які голосували, «за» цей текст проголосували 263 депутати, «проти» 33, а 146 депутатів «утрималися» від голосування. Сейм також не підтримав пропозиції правих сил встановити 11 липня день пам’яті поляків, убитих УПА.

За перебігом голосування стежили члени кабінету міністрів Польщі, включно з прем’єр-міністром Дональдом Туском. Майже дві години, з перервами на наради у фракціях, польські депутати сперечалися про остаточний текст цього документа. Політики правих та лівих фракцій наполягали на ухваленні резолюції зі словом «геноцид», яке начебто найточніше передає суть подій на Волині в 1943 році. Натомість найбільша парламентська правоцентристська фракція «Громадянська платформа» відстоювала версію документа з описовим терміном «етнічна чистка з ознаками геноциду».

З парламентської трибуни до депутатів звернувся польський міністр закордонних справ Радослав Сікорський. Він закликав політиків подолати емоції й не принижувати українців словом «геноцид». Сікорський говорив, що сьогоднішнє голосування в Сеймі матиме великий вплив на майбуття польсько-українських відносин, а також на європейські перспективи молодої української держави.

«Євроінтеграція України – це справа, яка має епохальне значення для нашої держави», – сказав Сікорський. Він нагадав польським депутатам, що в минулому ворожнеча між двома сусідніми народами вже неодноразово спричиняла занепад польської державності. Крім цього, наголошував польський міністр, є зовнішні сили, які дуже зацікавлені у тому, щоб Україна не стала частиною європейської спільноти.

Польські праві й ліві сперечалися з Сікорським, говорили, що його позиція принижує поляків. Екс-міністр закордонних справ Польщі Беата Кемпа сказала: «Українці, росіяни, люди Сходу поважають тільки сильних. І якщо тут покажемо свою силу, тоді вони нас поважатимуть, і тоді їх поважатиме Євросоюз».
XS
SM
MD
LG