Доступність посилання

ТОП новини

Сноуден зустрічається з правозахисниками в аеропорту «Шереметьєво»


Правозахисниця Тетяна Локшина повідомляє журналістам, що Едвард Сноуден попросив політичного притулку в Росії
Правозахисниця Тетяна Локшина повідомляє журналістам, що Едвард Сноуден попросив політичного притулку в Росії
У московському аеропорту «Шереметьєво» відбувається зустріч екс-працівника ЦРУ Едварда Сноудена із правозахисниками.

Колишній контрактник Агентства національної безпеки США Едвард Сноуден запросив російських та іноземних правозахисників на цю зустріч, розіславши електронні листи.

Один із учасників зустрічі, голова московського відділення правозахисної організації Amnesty International Сергій Нікітін, раніше сьогодні розповів Радіо Свобода по телефону: «Надійшло електронне послання за підписом Сноудена, в якому запропоновано зустрітися сьогодні».

Представники міжнародних правозахисних організацій, а також адвокати Генріх Падва і Генрі Рєзнік – серед тих, хто, як повідомляють, також отримав запрошення на зустріч.

За деякими повідомленнями, Едвард Сноуден на зустрічі з правозахисниками в аеропорту «Шереметьєво» повідомив, що хотів би залишитися в Росії.

«Хоче тут залишитися, поки не зможе летіти до Латинської Америки», – цитує агентство «Інтерфакс» одну з учасниць зустрічі, заступника глави московського бюро Human Rights Watch Тетяну Локшину. За її словами, на зустрічі Сноуден попросив у правозахисників допомоги в отриманні в Росії притулку.

США вимагають видачі Сноудена у звֹ’язку зі звинуваченнями його в шпигунстві та оприлюдненні таємних даних про дії американських спецслужб.

З 23 червня, коли Сноуден прибув у Шереметьєво з Гонконгу, вважається, що він перебуває у транзитній зоні московського аеропорту. Проте досі ніяких публічних зустрічей з російськими представниками у Сноудена не було.

Уповноважений з прав людини Російської Федерації Володимир Лукін сказав, що готовий зустрітися зі Сноуденом, вислухати його і, якщо буде можливість, допомогти в ситуації, що склалася. Лукін висловив припущення, що міжнародні організації можуть зайнятися цим питанням. За словами Лукіна, Сноуден перебуває у становищі втікача зі своєї країни, і такі організації, як Червоний хрест чи відомство Верховного комісара у справах біженців, можуть допомогти Сноудену.

«Існують документи Червоного хреста для людей, які не мають документів і схожі на біженців, але для цього потрібен його (Сноудена) запит», – пояснив Лукін в інтерв’ю радіостанції «Ехо Москви». Лукін також висловив сподівання, що ситуація довкола Сноудена вирішиться «благополучно і безкровно».
XS
SM
MD
LG