Доступність посилання

ТОП новини

Едвард Сноуден просить політичного притулку в Росії – правозахисники


Один із учасників зустрічі зі Сноуденом адвокат Генрі Рєзнік, аеропорт «Шереметьєво», 12 липня 2013 року
Один із учасників зустрічі зі Сноуденом адвокат Генрі Рєзнік, аеропорт «Шереметьєво», 12 липня 2013 року
Колишній співробітник ЦРУ США, обвинувачуваний на батьківщині в шпигунстві, Едвард Сноуден просить політичного притулку в Росії. Про це агентству ІТАР-ТАСС повідомила член Громадської палати Російської Федерації Ольга Костіна – одна з учасниць зустрічі Сноудена з правозахисниками в московському аеропорту «Шереметьєво».

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що особистого звернення Сноудена з приводу притулку в Кремлі поки що не отримували, але умови надання такого притулку залишаються колишніми. Раніше Пєсков заявляв, що головна з них – не займатися антиамериканською діяльністю.

Сергій Нікітін – голова російського представництва Amnesty International, який також брав участь у зустрічі, заявив, що в разі екстрадиції до США Сноуден може опинитися у складній ситуації, оскільки, не чекаючи рішення суду, американські офіційні особи вже заявили, що він зрадник.

Зустріч зі Сноуденом відбулася у п’ятницю у транзитній зоні аеропорту в закритому режимі. У ній взяли участь 13 осіб. Орім Костіної і Нікітіна, в ній брали участь російський омбудсмен Володимир Лукін, депутат Держдуми В’ячеслав Ніконов, адвокати Генрі Рєзнік та Анатолій Кучерена, та інші.

23 червня Сноуден прибув у «Шереметьєво» з Гонконга і відтоді залишався в транзитній зоні аеропорту. На початку червня він оприлюднив таємні дані про програми електронного стеження американських спецслужб.
XS
SM
MD
LG