Доступність посилання

ТОП новини

У Києві мітингували проти забудови історичної пам’ятки


У Києві мітингували проти забудови історичної пам’ятки
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У Києві мітингували проти забудови історичної пам’ятки

Активісти кількох громадських організацій мітингували проти забудови стародавнього Києва. Під стінами Шевченківського районного управління міліції столиці вони вимагали від міліції дотримання закону і захисту від незаконної забудови ділянки за адресою Десятинний провулок, 3–5.

У руках мітингувальники тримали плакати з гаслами «STOP земельний дерибан!», «Церковники! Граблі геть від Стародавнього Києва!», «Барыги, руки прочь от древнего Киева», «КиївЗрада – головний ворог киян!». У такий спосіб активісти громадських кампаній «Форум порятунку Києва» та «Руський клуб» протестували проти будівництва комплексу будівель адміністративного та господарського призначення з житловими приміщеннями для Української Православної Церкви Київського патріархату за адресою провулок Десятинний, 3–5, де, за їхніми словами, є руїни палацу князя Володимира, що датуються X століттям.

Незважаючи на рішення Адміністративного суду міста Києва від 11 червня, яке забороняє будь-які будівельні та земельні роботи за згаданою адресою, там, за словами протестувальників, триває забудова.

«Є рішення суду, яке міліція має підтримувати своєю силою. На сьогодні, на жаль, адекватних дій з боку міліції ми не бачимо. Там просто на вулиці відбувається брутальне і очевидне всім правопорушення, а міліція не реагує на нього. Тому ми прийшли сюди і вимагаємо від міліції виконувати закон» – сказав Ігор Луценко, активіст громадського руху «Збережи Старий Київ».

У міліції відкидають звинувачення активістів у бездіяльності. «У міліції немає компетенції виносити якісь приписи про заборону забудови. Це компетенція прокуратури. Вона в межах своїх повноважень виносить приписи, передає їх забудовнику і контролює виконання цих приписів. В межах компетенції міліції, згідно з чинним законодавством, міліція реагує. Вона реагує на виклики, які надходять за даною адресою. Міліція виїжджає, відпрацьовує виклик і реєструє повідомлення» – сказала у коментарі для Радіо Свобода помічник начальника Шевченківського райвідділу міліції з взаємодії з громадськістю Наталія Калиновська.

Акція протесту завершилася під стінами райуправління міліції. Активісти разом з журналістами вирушили до будівельного майданчика на Десятинній, де їх зустріли будівельники та охорона. Незважаючи на їхній спротив, активісти зламали огорожу та потрапили на ділянку, де побачили важку будівельну техніку посеред археологічних розкопок.

Протистояння навколо ділянки на Десятинному провулку, 3–5 розпочалося у листопаді минулого року. Тоді, незважаючи на протести громадських активістів, був знесений будинок під номером 3, збудований 1857-го року.

Відтоді активісти і мешканці прилеглих до ділянки будинків вимагають припинення будівельних і земельних робіт, звертаючись до суду і пікетуючи будівельний майданчик.

Провулок належить до заповідника «Стародавній Київ», який охороняється ЮНЕСКО.
XS
SM
MD
LG