Доступність посилання

ТОП новини

Міліція розкладається і стає соціально небезпечною – генерал міліції


Микола Паламарчук
Микола Паламарчук
Київ Міліція – це дзеркало влади, вона розкладається і стає соціально небезпечною, зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода генерал-лейтенант міліції, колишній заступник міністра внутрішніх справ, депутат від УДАРу Микола Паламарчук. Приводом для цієї розмови стало рішення колегії Міністерства внутрішніх справ за результатами розслідування подій у Врадіївці. За повідомленням прес-служби МВС, із займаних посад звільнили начальника управління Міністерства внутрішніх справ Миколаївської області Валентина Парсенюка, його заступника, начальника кадрового підрозділу обласного управління міліції, трьох співробітників обласного підрозділу внутрішньої безпеки, а також майже весь керівний склад Врадіївського райвідділу.

– Пане Паламарчук, як Ви оцінюєте ефективність рішення про звільнення посадовців Миколаївського обласного управління міліції?

– Це правильно тому, що вони відповідають за оперативну обстановку на території обслуговування.

– Але чи змінять ці звільнення ситуацію, коли міліціонери дають регулярні приводи говорити про їхнє нехтуванням законом та жорстокість?

Нині найпопулярніший вираз серед міліціонерів – це «ліквідний клієнт», з якого можна збити гроші
– І міністр внутрішніх справ, і керівник нашої держави не розуміють, що міліція – це дзеркало влади. А дзеркало влади сьогодні брудне і замацане. Міліція розкладається, міліція стала соціально небезпечною. Нині сьогодні найпопулярніший вислів серед міліціонерів – це «ліквідний клієнт», тобто клієнт, з якого можна збити гроші. Треба перебудувати структуру.

Як зараз потрапляють в міліцію? Якщо ти не будеш симпатизувати тій партії, якій треба, тебе не візьмуть
Іншу мотивацію повинні мати працівники міліції – це особлива категорія. Якщо він не любить людей, якщо він якийсь злобний, він взагалі не повинен працювати. Найстрашніше, що орган, який має бути повністю аполітичним, став політичним. Як зараз потрапляють у міліцію? Якщо тебе перевірятимуть, а ти не будеш симпатизувати тій партії, якій треба, тебе не візьмуть.

– То в міліції накопичуються жорстокі й схильні до протиправних дій люди лише через політизованість системи Міністерства внутрішніх справ, чи є й інші чинники?

– Немає системи наступництва. Я прийшов у систему МВС, за мною закріпили наставника. На території, де я працював, я знав напам’ять приблизно 6 тисяч машин, знав, чиї вони. Це тому, що мене навчив майор Штиков. Він говорив, що я маю бути ввічливим, але водночас повинен пам’ятати, що тут може бути і злочинець, що тут може бути хворий, що я маю бути психологом, повинен бачити людину. Сьогодні приходить молода людина, всіх звільнили по п’ятому колу – немає кому вчити.

– Чому основні вміння, а також розуміння змісту роботи міліціонера не закладаються у профільних навчальних закладах?

У нас заступники міністра трохи старші за 30 років. Заступник міністра – хлопець, який жодного дня не працював у системі МВС
– Раніше які були навчальні заклади? Це була середня школа міліції, другий рівень навчання – вища школа, а також був третій рівень – академія підготовки вищого керівного складу МВС. Нині шкіл міліції немає, є тільки виші. Заплатив – ти лейтенант, а за три роки ти вже підполковник. У нас заступники міністра трохи старші за 30 років. Заступник міністра – хлопець, який жодного дня не працював у системі МВС. Що він знає про цю систему, що він знає про людей, про психологію?

– Як Ви ставитеся до нині часто обговорюваної пропозиції – звільнити весь склад системи МВС і створити її заново, з нуля?

– Про Грузію мало хто говорить, що замінили тільки в ДАІ всіх. Тому що не можна просто замінити оперативника. Чим більше він має агентури, тим краще він розкриває злочини. Для цього йому потрібно мінімум 5 років. Звільнимо всіх, а звідки їх набирати? Підходи треба змінити. Треба зробити так, щоб працівникам міліції було престижно не брати. Причому треба починати, знову ж таки, з верхніх ешелонів міліції.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG