Доступність посилання

ТОП новини

На Волині завершилась літургія пам’яті жертв Волинської трагедії


У Луцьку в католицькому кафедральному соборі святих Петра і Павла в неділю відбулося богослужіння, приурочене до 70-х роковин Волинської трагедії. Літургію провів апостольський нунцій в Україні Томас Едвард Ґалліксон. Як і передбачалося, у богослужінні взяли участь президент Польщі Броніслав Коморовський і віце-прем’єр-міністр України Костянтин Грищенко, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

У промові президента Польщі йшлося про те, що висвітлення драматичного минулого повинне служити не конфронтації, а примиренню і співпраці українського і польського народів. Він зауважив, що «від конфліктів між польським та українським народами завжди вигравав хтось третій, хто завжди погрожував нашій незалежності, нашій свободі».

Натомість представник України Костянтин Грищенко наголосив, що процес примирення розпочався ще на початку 90-х, однак криваві події спільної історії лишаються «раною в душах двох народів».

Під час заходу його учасники не мали ніякої партійної чи навіть державної символіки України. Водночас на майдані майоріли польські прапори, деякі польські прочани були одягнуті в футболки з емблемою польської партії «Право і справедливість», яка вважає волинські події геноцидом поляків.

Після служби Божої, коли президент Польщі попрямував до своїх прочан, у нього кинули яйце, яке розбилося на костюмі Броніслава Коморовського. Правоохоронці повезли порушника до наркодиспансеру.

Депутати від ВО «Свобода» Євген Мельник та Анатолій Вітів, присутні на площі, назвали це провокацією.

У «Свободі» раніше виступали проти приїзду Коморовського до Луцька, але заявляли, що з метою уникнути провокацій відмовляються від акцій протесту.
XS
SM
MD
LG