Доступність посилання

ТОП новини

Ватикан суворіше каратиме за педофілію і корупцію


Папа Франциск змінив кримінальний кодекс і запровадив суворіші адміністративні санкції для підлеглих Держави-міста Ватикан
Папа Франциск змінив кримінальний кодекс і запровадив суворіші адміністративні санкції для підлеглих Держави-міста Ватикан
Рим – Папа Римський Франциск після чотирьох місяців понтифікату ухвалив першу важливу реформу. Понтифік змінив кримінальний кодекс Держави-міста Ватикан та запровадив суворіші адміністративні санкції для її підлеглих. Особливість реформи полягає в тому, що відтепер кримінально-правова відповідальність передбачена і для злочинів, скоєних за межами Ватикану.

На зміни у ватиканському правосудді очікували понад 80 років. І нарешті з легкої руки папи Франциска побачило світ його апостольське послання стосовно змін у сфері кримінального права.

Нововведення запроваджені у формі motu proprio, тобто «з власної ініціативи» папи. За канонічним правом, папа як керівник Ватиканської держави одноосібно ухвалив документ і представив його без консультацій чи порад Римської курії, адміністративного органу Католицької церкви.

Норми проти фінансових зловживань

Щоправда, як зауважують ватиканознавці, деякі норми закону не слід вважати виключно рішеннями папи Франциска.

Новизною у законодавстві я вважаю саме пункти стосовно фінансових махінацій і тероризму
Паоло Родарі
Ватиканський оглядач Паоло Родарі зазначає: «Думаю, нововведення папи Франциска є продовженням лінії його попередника Йозефа Ратцінґера, який позаминулого року почав боротьбу проти відмивання грошей та корупції у Ватикані. Власне, суттєвою новизною у законодавстві я вважаю саме пункти стосовно фінансових махінацій і тероризму».

«Інша важлива новина: папа Франциск скасував таке покарання, як довічне ув’язнення, – наголошує Паоло Родарі. – Понтифік замінив його на позбавлення волі від 30 до 35 років. Щоправда, на сьогодні ця норма не стосується нікого, бо нині у Ватикані немає ув’язнених або засуджених до довічної неволі».

Захист інтересів дітей

Оновлюючи кримінальний кодекс Ватикану, найменшої держави у світі, папа Римський відреагував на випадки педофілії серед католицьких священиків. Він значно розширив визначення категорії злочинів проти неповнолітніх і посилив відповідальність за злочини, жертвами яких є діти.

Серед цих злочинів – торгівля дітьми, проституція, вербування та сексуальне насильство, дитяча порнографія, володіння педопорнографічними матеріалами і сексуальні дії з малолітніми. На думку оглядачів, цей пункт реформи є важливим кроком у протидії сексуальному насильству, що почав втілювати також попередній понтифік Бенедикт XVI.

Кримінально-правові положення Ватикану адаптовані тепер до численних міжнародних конвенцій.

Закон, що набуде чинності 1 вересня, поширюється не лише на працівників Римської курії, але й також на усіх підлеглих Держави-міста Ватикан, які живуть чи працюють за її межами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG