Доступність посилання

ТОП новини

Радіо живе й успішно пристосовується до нових технологій


Під впливом інтернету й мобільного зв’язку нині відбувається нова технологічна революція у засобах масової інформації. Чи дає історія відповідь на запитання про майбутнє радіо?

Французький генерал Шарль де Голль у часи Другої світової війни з допомогою радіо звертався з Лондона до мешканців окупованої німецькими нацистами Франції, закликаючи до боротьби.

Радіо не визнавало кордонів та окупацій, і це була одна з найкорисніших відмінностей нового засобу масової інформації у порівнянні з газетами чи листівками.

У середині 20-го сторіччя певний час побутувала думка, що головною загрозою для радіо буде телебачення, але насправді телебачення прямої конкуренції для радіомовлення не становило.

Радіо залишило за собою надійне місце в автомобілях, та, власне, повсюди, де люди можуть, слухаючи, зосереджуватися на своїх справах.

Жоден інший засіб масової інформації такої переваги не має.

Для досить великої категорії британців – представників освіченого середнього класу символом якісного радіо, яке виконує потрібну суспільну функцію, є «Радіо 4» – одна з національних радіостанцій «Бі-Бі-Сі».

«Це усього лише радіо. Вирішальним у його виживанні стало те, що комерційні корпорації, медіамагнати й політичні еліти не надто переймалися радіо. Ось чому воно розквітло», – стверджує митець і, до речі, дуже плідний британський телевізійник Стівен Фрай.

Він наголошує, що головне для радіо – це надійне фінансування і програми, які потрібні й важливі для слухача.

Інтернетне аудіо

Тепер радіо разом з нами проходить через ще одну технологічну революцію, яку стимулюють інтернет і мобільний зв’язок.

Знову лунають голоси, що, мовляв, ось уже тепер радіомовлення не витримає, але радіо виявилося дуже живучим і здатним до пристосовування.

Новітні мобільні телефони створили можливість отримувати й слухати аудіопрограми повсюдно і найрізноманітнішими способами.

Аудиторії слухачів тепер вимірюються не країнами та кількістю радіоприймачів, а кількістю завантажень користувачами в усьому світі.

Портативні аудіопрогравачі – айподи компанії Apple породили нову галузь аудіомовлення – «подкастинг».

А самі радіоприймачі змінилися настільки, що, часом, здається, зникли, але вони причаїлися і чекають на вашу увагу повсюди: у робочому комп’ютері, у портативному планшеті, у цифровому телевізорі, у супутниковому тюнері, в автомобілі і майже в кожному мобільному телефоні.

Дослідження показують, що ще й досі радіо у Європі слухають частіше, ніж користуються інтернетом.

У Британії, за статистичними даними 2012 року, 89% мешканців країни (46,6 мільйона дорослих британців) слухали радіо принаймні один раз на тиждень.

При цьому цифровими платформами (цифрові приймачі, телевізори, інтернет) користувалися 23,9 мільйона британців.

Але, можливо, найцікавішою є цифра, яка показує, що 18% дорослого населення слухали радіопрограми з допомогою мобільних телефонів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG