Доступність посилання

ТОП новини

У Луганську танк-пам’ятник їздитиме на 9 травня


Луганськ – У луганців буде свій танк Т-34, який братиме участь у парадах на 9 травня. Для цього керівництво мерії вирішило зняти з п’єдесталу і відремонтувати танк, встановлений в пам’ять про воїнів-танкістів. Але представники громадськості вважають таку ідею безглуздою і незаконною.

Т-34 – одна з найвідоміших і наймасовіших моделей танків Другої світової. Такий танк стояв у Луганську на бетонному п’єдесталі і був складовою меморіального комплексу. Наразі залишився лише постамент і табличка, яка нагадує про пам’ятник танкістам.

«Танк на реставрацію поїхав. Думаю, що протягом півроку проведемо реставрацію. Якщо вийде, зробимо це раніше. Він буде нас радувати, братиме участь у святкуванні Дня Перемоги», – пояснив заступник міського голови Олександр Ткаченко.

Звідки візьмуться кошти на ремонт танка, поки не зрозуміло. Олександр Ткаченко запевняє: з бюджету не витратять жодної копійки. Як висловився посадовець, «кошти зберуть з громадськості».

За прикладом росіян

Ремонтом займається мало кому відома громадська організація ветеранів війни «Каско». Її голова Олександр Акулов розповів, що до мера Луганська начебто звернулися ветерани з проханням зняти броньовану машину і поставити на хід. Мовляв, так зробили в Росії під час святкування річниці Сталінградської битви. Луганський танк також заслуговує на парад, вважає Акулов.

«Я вважаю, що ця машина достойна того, щоб народ її бачив, щоб народ її поважав. Саме цей танк – це легендарний танк. Він воював, він має три бойові пошкодження. Тим більше, він воював як на заході з німцями, так і на сході з японцями», – каже він.

Мер-танкіст

Мер Луганська Сергій Кравченко в минулому танкіст – закінчив Омське танкове училище за спеціалізацією «гусеничні і колісні машини», його заступник Олександр Ткаченко також мав стосунок до бронетехніки. Тому така увага до танка не випадкова, вважає Олексій Бритюк з громадської організації «Луганська археологічна спілка».

«Просто комусь з Луганської міської ради закортіло покататися на танку. Що взагалі відбувається? Давайте, щоб всі наші танки, гармати стріляли, літаки літали… Це не нормально. Це пам’ятка», – сказав в коментарі Радіо Свобода Олексій Бритюк.

Також він зазначає, що жодна громадська організація не може займатися реконструкцією пам’яток, які перебувають під охороною держави. Підтримує колегу і голова обласної організації «Українська спілка охорони пам’яток історії та культури» Петро Шевченко, який підкреслює, що пам’ятник має бути пам’ятником, а не роз’їжджати вулицями.

Щоправда, у мерії міста запевнюють: все в рамках закону, і танк зніматиметься з постаменту лише на свята.

Тим часом ремонт «тридцятьчетвірки» триває. Машина непогано збереглася. Її почистили від сміття, налагодили всі приводи керування, триває обстеження двигуна. Ремонтники впевнені, що танк буде їздити, і вже вигадали спосіб, як убезпечити його від можливих крадіїв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG