Доступність посилання

ТОП новини

Україна й далі втрачає інвестиційну привабливість, що загрожує економіці


Київ – Майже 40 відсотків європейських бізнесменів вважають Україну непривабливою для інвестицій. Попри запевнення влади у створенні сприятливих умов для інвесторів, діловий клімат держави погіршується через корупцію, бюрократичну тяганину та вибіркове правосуддя. Такими є висновки дослідження, проведеного експертами Європейської бізнес-асоціації у червні цього року.

В очах ділових кіл Євросоюзу Україна постає як держава, в якій корупція перешкоджає веденню бізнесу, чиновники і правоохоронці нехтують правами бізнесменів, податківці і місцеві бюрократи тиснуть на приватний бізнес. Це відзначили понад 140 топ-менеджерів компаній-членів Європейської бізнес-асоціації в рамках досліджень інвестиційної привабливості України.

Як повідомила виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації (ЄБА) Ганна Дерев’янко, найбільшою загрозою для ведення бізнесу в Україні управлінці західних компаній вважають корупцію, яка ускладнює нормальне функціонування «ланцюжка» з відкриття і розвитку бізнесу.

Серед основних негативних моментів – корупція. Вона всюди, включно із судовою системою
Ганна Дерев’янко
«Серед основних негативних моментів, які відзначені у дослідженні, це корупція. Вона всюди, включно із судовою системою. Цього року Європейська бізнес-асоціація фіксує більшу кількість звернень ділових кіл якраз тому, що бізнесмени не можуть захистити свої законні інтереси у судах. Веденню бізнесу перешкоджає і некерованість нормативної бази, законодавства», – зазначила Дерев’янко.

Приватні інвестиції не працюватимуть без їхнього захисту – експерт

Висновки експертів Європейської бізнес-асоціації збігаються з оцінкою ситуації першим заступником голови парламентського комітету з питань національної безпеки, президентом Української спілки промисловців і підприємців Анатолієм Кінахом. Ситуація настільки складна, що це вже загрожує нормальному функціонуванню економіки України та її безпеці, зазначає він

Приватні інвестиції ніколи не зможуть працювати там, де не гарантований їхній захист за принципом верховенства права і рівності усіх перед законом
Анатолій Кінах
«Потенційні інвестори, спілкуючись з українськими чиновниками, прямим текстом кажуть, що їх не дуже турбують ставки податків в Україні, вони до них можуть адаптуватись. Але приватні інвестиції ніколи не зможуть працювати там, де не гарантований їхній захист за принципом верховенства права і рівності усіх перед законом», – сказав Анатолій Кінах Радіо Свобода.

За його словами, реформувати систему ведення бізнесу, забезпечити захист інтересів бізнесу на всіх рівнях треба до того, як буде підписана угода про асоціацію України і ЄС, що заплановано на листопад цього року. Створення зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом фактично не реальне з огляду на «негоду» в інвестиційному кліматі держави, вважає Кінах.

Розмір хабарів доходить до 10 відсотків прибутків підприємств – експерти

Несприятливий інвестиційний клімат в Україні, за даними ЄБА, спричинили тиск адміністративних органів і чиновників на інвесторів.

Тож банкір, член правління ЄБА Ерік Версавель розуміє, чому європейських інвесторів усе менше цікавить Україна. І це при тому, що український ринок виглядає вельми привабливим з огляду на великі природні і трудові ресурси держави, каже експерт.

Майже 48 відсотків респондентів відмітили, що інвестиційний клімат несприятливий
Ерік Версавель
«Так, нині майже 48 відсотків респондентів відмітили, що інвестиційний клімат несприятливий. Для порівняння: три місяці тому так відповіли 43 відсотки опитаних, а 5 років тому – лише 4 відсотки», – зазначає Версавель.

Фахівці Міжнародної фінансової корпорації у свою чергу досліджували рівень хабарництва в Україні. За їхніми даними, сума хабарів у країні становить 10 відсотків прибутків підприємств. Частка підприємців та інвесторів, які використовують корупційні методи вирішення своїх проблем, виросла за останні два роки із 35 до 46 відсотків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG