Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську відзначили День військової злуки України


У Дніпропетровську відзначили День військової злуки України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У Дніпропетровську відзначили День військової злуки України

У вівторок увечері у Дніпропетровську з ініціативи громадських організацій святкували річницю об’єднання армій ЗУНР і УНР. За словами організаторів, подія, що відбулася 16 липня 1919 року, ознаменувала політичну та військову єдність та зміцнення сили українців у визвольній боротьбі.

На урочистості, які проходили біля братської могили воїнів УНР, що на Жовтневій площі, зібралось близько півсотні дніпропетровців – представників громадських організацій та політичних партій, громадських активістів.

Учасники зібрання поклали квіти до могили вояків та виступили з промовами. Історики ділились із присутніми маловідомою інформацією про події 1918-1919 років в Україні й на Катеринославщині, зокрема. Активісти також поіменно згадали командирів усіх формувань армій УНР та ЗУНР, які брали участь у військовій злуці.

«Сьогодні ми зібрались біля могили вояків УНР, січових стрільців, які загинули в боях за визволення Катеринослава від махновців. Ми зібрались у день 13-ої річниці проголошення Декларації про державний суверенітет і в річницю об’єднання військ ЗУНР і УНР в єдине військо, яке повстало проти більшовиків і денікінців. Ми хочемо пом’янути молитвою тих, хто загинув за українську справу в далекі буремні часи. Це визначальні дати, які дають нам право говорити про те, що українська справа незнищенна», – зазначив Радіо Свобода один з організаторів заходу Анатолій Сокоринський.

Панахиду за загиблими бійцями УНР відслужили священики УПЦ Київського патріархату.

У центрі Дніпропетровська, в районі Жовтневої площі, розташоване одне з небагатьох у краї поховань вояків УНР, загиблих на Придніпров’ї під час визвольних змагань 1918-19 років. Пам’ятний камінь на цьому місці відновили на початку 2012 року , до цього його тричі знищували невідомі.
XS
SM
MD
LG