Доступність посилання

ТОП новини

Від «податку на вагітність» насамперед постраждають жінки – експерт


Третину від суми, виділеної на декретну відпустку працівниці, роботодавець має сплатити як єдиний соціальний внесок. Із самої вагітної утримуватимуть 2 відсотки виплат. Це передбачають зміни до закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», які набули чинності від 1 липня 2013 року. Так званий «податок на вагітність» критично оцінюють на Луганщині і жінки, які планують стати мамами, і роботодавці. Експерти прогнозують, що працедавці шукатимуть шляхи зменшення фіскального тиску.

Луганка Олександра чекає на дитину і вважає, що їй пощастило. Свою допомогу вона отримала ще до набуття чинності змін до закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Дівчина підрахувала, що їй довелося б віддати державі 160 гривень.

Сума невелика, каже вона, але ж і вагітність – справа не дешева, тому зараз кожна копійка на рахунку.

«Більшість за свою вагітність не раз потраплять у лікарню. І оці гроші, які вважають пологовими, практично йдуть ще до пологів на всілякі крапельниці, уколи, щоб зберегти свою вагітність», – розповідає Олександра.

Вона також каже, що знає приклади, коли жінки отримують гроші «у конверті», офіційно не працюючи. У такому разі, зазначає вона, їхня допомога при вагітності взагалі мала. Олександра прогнозує, що невдовзі, з «податком на вагітність», таких жінок побільшає.

«Суспільство відсторонене від контролю за тими коштами, які воно віддає»

Голова громадської організації «Об’єднання роботодавців Луганської області» Микола Дейнегін у коментарі Радіо Свобода сказав, що вже не дивується новим стягненням. Він погоджується: від таких новацій найперше постраждають самі жінки.

Роботодавці будуть намагатися не брати на роботу цих людей, не тримати їх всілякими правдами і неправдами
Микола Дейнегін
«Якщо перекласти на бізнес цей податок, то роботодавці будуть намагатися не брати на роботу цих людей, не тримати їх всілякими правдами і неправдами. А як звільнити людину, завжди можна придумати», – зауважує Микола Дейнегін.

На Луганщині дуже складно знайти роботу, констатують експерти у сфері зайнятості. Наприклад, у Лисичанську зараз стоять усі найбільші підприємства. Як вплине новий податок на зайнятість населення, можна лише здогадуватися. Водночас представник роботодавців Луганщини Микола Дейнегін наголошує, що люди готові платити податки, але біда в тому, що вони не можуть контролювати їхнє використання.

Ми всі платимо податки. Але суспільство відсторонене від контролю за тими коштами, які воно віддає
Микола Дейнегін
«Ми всі платимо податки. Але суспільство відсторонене від контролю за тими коштами, які воно віддає. Ось головна проблема», – каже представник роботодавців Луганщини.

Результати запровадження нових фінансових зборів можна буде побачити за півроку, прогнозує Микола Дейнегін.

Тим часом прихильники «податку на вагітність» констатують, що у вагітних
тепер будуть додаткові 4 місяці трудового стажу і це матиме велике значення при виході жінок на пенсію.

Голова Комітету економістів України Андрій Новак уже підрахував, що завдяки цьому бюджет держави щомісячно зможе отримувати 100 мільйонів гривень. Але, на думку експерта, такий податок завеликий для приватних малих і середніх підприємств. Тому підприємці будуть шукати шляхи, як його оминути.
XS
SM
MD
LG