Доступність посилання

ТОП новини

Політика Партії регіонів сприяє розвитку правих радикалів – Умланд


Міліція затримує прихильника опозиції на мітингу 18 травня у Києві
Міліція затримує прихильника опозиції на мітингу 18 травня у Києві
Київ – Політика Партії регіонів сприяє розвитку праворадикальних рухів в Україні. Про це Радіо Свобода заявив політолог Андреас Умланд. У цьому він вбачає загрозу цілісності країни. Натомість його опоненти запевняють, що правих радикалів в Україні немає. Представники ВО «Свобода» теж такої думки.

Всеукраїнське об’єднання «Свобода» нерідко називають правою радикальною партією. Утім із таким визначенням її представники не погоджуються.

«Це застаріла абсолютно термінологія. «Свобода» – це українська націоналістична партія, яка виступає за права соціально-національної справедливості для українців», – наголошує свободівець Андрій Іллєнко. При цьому політичні партії інших країн (наприклад, Ізраїлю) він вважає більш радикальними щодо захисту національних інтересів.

Депутат переконаний: ярлик радикалізму на «Свободу» вішають навмисно. Найперше – «проросійські шовіністи та імперіалісти», які бажають дискредитувати цю політичну силу у очах українців.

В Україні «радикальні сили» є певним штампом, який придумали для того, щоб шельмувати українських патріотів
Андрій Іллєнко
«В Україні «радикальні сили» є певним штампом, який придумали для того, щоб шельмувати українських патріотів та націоналістів: оголошувати їх радикалами, маргіналами, екстремістами. Хоча ми нікого не вбиваємо, ми нікого не б’ємо, ми просто захищаємо закони, Конституцію і право української нації бути господарями своєї землі. У кожній нормальній країні це нормальна, цивілізована норма», – каже він.

Комуніст: «Свобода» – проект Банкової

При цьому Іллєнко вважає доречним називати екстремістами представників Партії регіонів чи комуністів, адже «саме вони нищать Україну».

Такі звинувачення депутат КПУ Олександр Голуб називає безпідставними. Що ж до «Свободи», то, на думку комуніста, це «вкрай права неонацистська сила», яка підігрує діючому президенту, розколюючи своїми діями суспільство.

«Навряд чи вона є радикальною, оскільки це проект Банкової. Він абсолютно іде за логікою піар-технлогій», – говорить комуніст.

Що ж до радикалізму як явища, то, на думку Голуба, він є цілком прийнятним для дій звичайних громадян, які є у стані відчаю. А от політичні сили мають тримати себе в рамках, переконаний депутат.

«Що стосується певних політичних сил, які відстоюють власні інтереси, то, напевно, тут правоохоронні органи мають вводити цей радикалізм у рамки Конституції, у рамки діючого законодавства», – підсумовує комуніст.

Українці не сприймають дурнуватого екстремізму – політолог

Між тим політолог та історик Олександр Палій говорить, що в Україні ультраправих як таких немає. Зокрема ВО «Свобода» за західними мірками швидше консервативна, ніж праворадикальна партія, зауважує він.

Такі рухи, якби вони справді були екстремістські, не мали б майбутнього
Олександр Палій
«У Європі і в Росії є велика ніша ультраправих, яка в Україні фактично не зайнята. У нас праві більше консерватори і традиціоналісти. Психологія українського народу така, що дурнуватого екстремізму він не сприймає. І тому такі рухи, якби вони справді були екстремістські, не мали б майбутнього», – каже він.

Таку поміркованість українців Палій пояснює історичним фактором, адже Україна тривалий час зазнавала впливу від представників інших народів. Відтак експерт наголошує, що і українському суспільству і правим рухам бракує справжніх націоналістів.

Партія регіонів змушує голосувати за найбільш радикальну опозицію – Умланд

Протилежної думки політолог Андреас Умланд. Він зауважує що розвиток праворадикальних рухів в Україні останнім часом пожвавився. І все – через політику русифікації Партії регіонів. Саме вона, за словами експерта, змушує українців голосувати за найбільш радикальну опозицію. І, на думку Умланда, це несе загрозу.

«Багато їхніх вимог виходять далеко за межі сьогоднішнього політичного устрою України. Наприклад, у їхній програмі надаються усілякі преференції етнічним українцям. Або ж їхнє ставлення до меншин (зокрема, секс-меншин). Це все проблематичні теми, які вказують на їхню радикальність. Це загроза, адже призводить до роз’єднання української політичної нації», – каже Умланд.

За даними Центру дослідження суспільства, середньорічний рівень участі правих радикалів у протестних подіях 2011-2012 року становила 20%.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG