Доступність посилання

ТОП новини

«Чому пиво дорожчає, а вино – ні?» – пивовари ЄС ображені на Францію


Брюссель – Пивовари Бельгії, Данії та Нідерландів у середу поскаржилися Єврокомісії на несправедливий податок, накладений на пиво у Франції. І хоча громадяни цієї країни традиційно віддають перевагу винам, пересічний француз щороку споживає близько 30 літрів пива. Нині через збільшений акциз, а отже й вартість, продажі цього напою суттєво впали. Європейські броварі кажуть, що уряд у Парижі, звісно, має право збільшувати податки. Але чому тільки на пиво, обурюються вони.

Якщо не брати до уваги скандинавські країни, де на будь-який алкоголь накладені високі податки, Франція з початку року стала однією з держав Європи, де діють найвищі акцизні збори на пиво. Хмільний напій бельгійського чи нідерландського походження подорожчав, при цьому вино, яким славляться французи, далі продається за доволі помірними цінами. Броварі сусідньої Бельгії, для яких Франція є ключовим ринком, вважають, що це збільшення пивного акцизу аж до 160 відсотків несправедливе.

Свент Ґац, директор бельгійської федерації броварів, пояснює, що після невдалих переговорів із французьким керівництвом податок таки набрав чинності на початку цього року, а це суттєво вдарило по експорту пива до французьких споживачів.

Така велика різниця між податком на вино і пиво – це проблема
Свент Ґац
«Пивоварні підприємства Бельгії, Данії та Нідерландів вражені цим кроком, – каже він. – Хоча ми усвідомлюємо, що змінити цей податок – нереально, бо кожна держава має право збільшувати акцизний збір на алкоголь. Але така велика різниця між податком на вино і пиво – це проблема. Треба зробити якийсь компромісний крок, щоб суттєво пом’якшити цей податок».

Лідер бельгійської федерації броварів зауважує, що «пиво – це ідентичність Бельгії, так само, як вино – це напій, що ідентифікує Францію».

Підемо аж до Європейського арбітражного суду – броварі

Втім, у боротьбі з несправедливим подорожчанням пива у Франції аж на 25 відсотків можливі два шляхи. Європейська комісія може відкинути скаргу броварів через брак підстав або стати посередником між пивоварами та французьким урядом для пом’якшення чи навіть анулювання акцизу.

У відстоюванні місця пиву на столах французів броварні навіть готові звернутися до Європейського арбітражного суду, каже Свент Ґац.

«Кухоль звичайного пива нині у Франції оподатковується в 10 разів більше, ніж келих вина. Спеціальне пиво (здебільшого бельгійське) – в 16 разів. Тим часом Європейський арбітражний суд заявляє, що спеціальне пиво рівноцінне вину», – зауважує голова федерації броварів Бельгії.

Тож розбіжності довкола ринкової ціни на пиво і вино через податкові заходи у Франції – це дискримінація і протекціонізм, з якими ми маємо намір боротися, заявляють європейські пивовари.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG