Доступність посилання

ТОП новини

ДАІ отримала вказівку штрафувати вибірково – Асамблея малого та середнього бізнесу


Київ – Близько сотні вантажівок у Кіровограді та удвічі більше у Миколаєві у середу блокували об’їзні шляхи навколо цих міст. Перевізники-малі підприємці вимагають, щоб правила дорожнього руху застосовувалися однаково як щодо них, так і щодо державних компаній. Водії кажуть, що інспектори ДАІ суворо контролюють максимальну вагу вантажівок, якщо йдеться про приватних підприємців, і водночас роблять вигляд, що не помічають перенавантажених автомобілів, які належать низці великих компаній.

Для перевізників-малих підприємців створили неконкурентні умови праці, заявляють водії. Норми щодо максимального навантаження автомобілів застосовуються лише до них, водночас, на ринку працює низка великих компаній, на порушення з боку яких контрольні органи «заплющують очі», розповів Радіо Свобода один із учасників протесту.

«Нас, приватних перевізників, змушують возити по 20 тонн, щоб приватного перевізника витиснути. Самі ж возять по 30–40–60 тонн. Якщо приватного перевізника зупиняють, і якщо перенавантаження, то складають адмінпротокол, накладають штраф. Якщо ж це «Державна зернова компанія», «Логістика», «Транс-сервіс», «АвтоКар», що, в принципі, одне й те саме, вони просто йдуть транзитом, їх навіть не помічають, хоча ми багато разів помічали, що вони їдуть перенавантажені», – каже водій.

Під час акції протесту водії вимагали лише того, щоб закон був однаковим для всіх.

Через дії ДАІ можуть піднятися тарифи на перевезення вантажів – Курганський

Чим більший вантаж, тим менше рейсів, відтак, чим менший вантаж, тим більша собівартість його перевезення, зауважив у коментарі Радіо Свобода представник Асамблеї громадських організацій малого та середнього бізнесу Едуард Курганський. За його словами, така ситуація витискає приватних перевізників із ринку. Це може призвести до зниження якості перевезень та підвищення тарифів, вважає Курганський.

«Це державні компанії, наскільки нам відомо. ДАІ отримала вказівку їх не зупиняти за перенавантаження. Це ставить в нерівні конкурентні умови дрібних перевізників, бо для державного монополіста обмеження не діє. Тобто, і фінансово, і адміністративно їх роблять монополістами ринку. Але, якщо всі потраплять під цього монополіста, а дрібні перевізники підуть з ринку, то в якийсь момент цей монополіст може змінити умови й підняти ціни», – застерігає Курганський.

Перенавантажені автомобілі небезпечні – ДАІ

Втім, у ДАІ запевняють, що не отримували ніяких вказівок щодо вибіркового контролю за максимальним навантаженням автомобілів. Штраф за перевантаження сплачують усі однаково: за кожну понаднормову тонну 0,99 євро, запевняє речник департаменту Дорожньої автоінспекції Міністерства внутрішніх справ Олександр Зубенко.

«У нас немає упередженого ставлення до категорій водіїв. На дорозі перед законом усі рівні. Якщо є порушення правил дорожнього руху, то водій за нього відповідає незалежно від від форми власності автомобіля. Якщо говорити про перенавантаження, то, по-перше, перенавантажений транспортний засіб стає менш керований, відтак загрожує безпеці руху. По-друге, якщо автомобілі їдуть з порушенням норм щодо максимального навантаження, то це впливає на стан дороги, тобто руйнується дорожнє полотно», – наголошує Зубенко.

Перевізники, які взяли участь в акції протесту, кажуть, що коли ситуація не зміниться, то за тиждень повторять блокування об’їзних шляхів, а якщо й це не допоможе, то вирушать шукати справедливості у Києві.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG