Доступність посилання

ТОП новини

Створення держави Палестина примирило би США з арабським світом – коментар


Державний секретар США Джон Керрі повернувся на Близький Схід, намагаючись посадити ізраїльтян та палестинців за стіл переговорів. Переговори щодо досягнення миру за умов співіснування двох суверенних держав були припинені в 2010-му році, коли з них вийшли палестинці через те, що Ізраїль продовжував будівництво нових поселень на окупованих територіях.

Керрі намагається відновити ізраїльсько-палестинські мирні переговори

Керрі вже був на Близькому Сході минулого місяця, де відбулися успішні переговори. Тепер, сподівається він, реальний прогрес може бути досягнутий вже у близькому майбутньому. Прорив в миротворчому процесі стався завдяки злагодженим діям так званого Близькосхідного квартету – США, ООН, ЄС та Росії. Їхні зусилля базувалися на мирній ініціативі, запропонованої Лігою арабських держав, яка включає обмін земельними ділянками з тим, щоб Ізраїль міг залишити деякі свої поселення на Західному березі.

«Я вважаю, що роль міжнародної громади в контексті Близькосхідного мирного процесу є дуже важливою. Я дуже сподіваюся, що прямі переговори між двома сторонами відновляться, але міжнародна атмосфера та підтримка світу для нас є дуже важливими», – сказала Міністр юстиції Ізраїлю Ципі Лівні під час переговорів.

Президент США Барака Обама підтримує досягнення миру на основі створення повноцінної держави Палестина.

«Президент під час свого другого терміну є більш сміливим, тому що він думає про свій спадок. Тепер до нього приєднався Джон Керрі, який є дуже вдумливою людиною, він враховує багато чинників та розуміє значення досягнення мирного рішення між палестинцями та ізраїльтянами», – вважає Акбар Ахмед, експерт Американського університету.

Ахмед вірить, що прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу розуміє, що на кону:

«Ізраїльтяни мусять дивитися на ситуацію в цілому, у далекостроковій перспективі. І в такій перспективі в їхніх національних інтересах – мир та безпека в цьому регіоні».

І ці останні зусилля в досягненні миру відбуваються саме тоді, коли ситуація на Близькому Сході в цілому лише ускладнюється.

«Цей хронічний конфлікт, який ніхто не міг розв’язати, прямим чином впливає на американські інтереси. І ми є частиною проблеми з точки зору арабів», – пояснює колишній посол США Денієль Курцер.

Якщо Керрі вдасться посприяти відновленню переговорів між ізраїльтянами та палестинцями, це може допомогти США і в досягненні інших зовнішньополітичних цілей, говорить Курцер:

«Я думаю, що це трохи знизить гнів на адресу США в арабському світі. І це дасть нам більше можливостей діяти стосовно інших важливих питань – в Єгипті та Сирії».

У середу Керрі зустрічається з йорданським міністром закордонних справ та з представниками Ліги арабських держав для переговорів щодо останніх зусиль в близькосхідному мирному процесі та війни в Сирії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG