Доступність посилання

ТОП новини

У США реагують на ситуацію довкола Сноудена


Сенатор-республіканець Ліндсі Ґрем пропонує бойкотувати Олімпіаду в Сочі
Сенатор-республіканець Ліндсі Ґрем пропонує бойкотувати Олімпіаду в Сочі
У США Білий дім відмовився прямо відповісти на питання, чи має намір президент Барак Обама брати участь в американсько-російському саміті, що має відбутися у вересні в Москві напередодні петербурзького саміту «Групи двадцяти».

Напередодні прес-секретар Обами підтвердив лише, що «президент має намір поїхати до Росії у вересні». У червні Барак Обама прийняв запрошення російського президента Володимира Путіна відвідати Москву з візитом після завершення саміту «двадцятки» у російському Санкт-Петербурзі. Але готовність Росії надати притулок Едвардові Сноудену, обвинувачуваному у розголошенні таємної інформації спецслужб США, різко змінила настрої у Вашингтоні.

Багато політиків і коментаторів закликають президента Обаму відмовитися від зустрічі з Путіним. Відповідно до джерел агентства Reuters в адміністрації Обами, Білий дім свідомо вдається до двозначних заяв, намагаючись дати зрозуміти Москві, наскільки негативні почуття викликає ця історія у Вашингтоні.

Також у США лунають заклики бойкотувати Олімпіаду в Сочі. Однак такий заклик сенатора-республіканця Ліндсі Ґрема не викликав підтримки ані серед законодавців США, ані серед американських експертів, що займаються американо-російськими відносинами, ані в середовищі спортсменів.

Навіть один з найвірніших політичних союзників сенатора Ґрема, сенатор-республіканець Джон Маккейн висловив невпевненість. «Ми можемо багато чого зробити, – сказав він, кажучи про потенційну реакцію США на можливе рішення Росії надати Сноуденові тимчасовий притулок. – Але наш досвід скасування Олімпійських ігор у минулому не був вдалим».

Через чотири роки після широкого бойкоту Олімпійських ігор у Москві в 1980 році, організованого США та іншими країнами Заходу, СРСР і його союзники бойкотували Олімпіаду в Лос-Анджелесі 1984 року.
XS
SM
MD
LG