Доступність посилання

ТОП новини

Україні не вигідно ставати четвертою ніжкою у російському стільці (світова преса)


Західні експерти переконані, що Україні економічно вигідніше підписати угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС, аніж іти в Митний союз під егідою Росії, де, як кажуть самі українські бізнесмени, «ми стаємо четвертою ніжкою у російському стільці». Це стосується й модернізації української газотранспортної системи, і зернового пулу України, що економічно вигідно вирішувати з ЄС, а не з Росією, аргументують західні й українські експерти на сторінках світових видань. Західна преса звертає також увагу на брутальну атаку російським прикордонним військовим судном човна з українськими рибалками в Азовському морі.

Відомий американський експерт з енергетичних питань Владімір Сокор пише на сторінках видання Jamestown Foundation про те, що українська газотранспортна система має майбутнє лише в разі підписання Україною угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС. Як зауважує Сокор, Росія користується «грабіжницьким механізмом оцінки газу» і далі володіє сильним важелем тиску на Україну. Тому, на думку американського експерта, Київ має прагнути укладення газового консорціуму з участю ЄС чи європейських інвесторів, що дає майбутню перспективу розвитку української ГТС та її транзитної ролі між Росією і Європою. Владімір Сокор також вважає, що і ЄС має займати щодо цього більш конкретну позицію, особливо що стосується російського проекту «Південний потік», бо двозначність позиції Європи у цьому лише «примушує деякі українські групи інтересів і їхніх політичних представників втрачати довіру до можливості позитивного вирішення долі української ГТС у європейському руслі».

Ще не стих інформаційний гул, як інформує московська «Независимая газета», з минулотижневих переговорів російського і українського прем’єр-міністрів, коли Дмитро Медведєв та Микола Азаров домовлялися в Сочі про перспективи створення Причорноморського зернового пулу України, Росії та Казахстану, як уже сьогодні Київ зупинив транзит зерна з Краснодарського краю територією України. Причина – загроза поширення збудника ящуру та африканської чуми свиней. Хоча експерти кажуть, що тут криються глибші причини: українські аграрії не бачать перспектив співпраці у зерновому експорті з Росією та Євразійським економічним співтовариством. Президент Української зернової асоціації Володимир Клименко каже, що зерновий пул із Митним союзом не вигідний Україні, бо лише у 2012–2013 роках Україна постачала близько 40 відсотків свого зернового експорту до країн ЄС, а до країн Митного союзу – лише 0,6 відсотка. Українські аграрії вважають, що Росія через зерновий пул з Україною намагатиметься лише диктувати свої умови, тому, на думку голови Спілки українських сільськогосподарських кооперативів Івана Томича, йти на зернову співпрацю з євразійськими структурами немає сенсу. «Ми стаємо в такому випадку четвертою ніжкою у стільці Росії. Ми будемо підпирати їх своїми можливостями. А вони забиратимуть клієнтів на зовнішніх ринках. Я не бачу сенсу в такій політиці», – вважає Томич.

Польська Gazeta Wyborcza звертає увагу на те, як російський військовий корабель прикордонної служби протаранив човен із 5 українськими рибалками, які нелегально ловили рибу в територіальних водах Росії на Азовському морі. Внаслідок таких дій російських військових прикордонників човен з українськими рибалками перекинувся, один українець дивом врятувався, тіла двох загиблих українських рибалок виявили російські прикордонники, а доля ще двох рибалок з України не відома. Про такі наслідки інциденту на Азовському морі інформує газета з Варшави.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG