Доступність посилання

ТОП новини

Омбудсмен взяла на особистий контроль справу запорізької активістки Радченко


Раїса Радченко
Раїса Радченко
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська повідомила, що справа громадської активістки Раїси Радченко від минулої п’ятниці перебуває на її особистому контролі.

«З повідомлень у ЗМІ 12 липня стало відомо, що громадську активістку з Запоріжжя Раїсу Радченко за рішенням Ленінського райсуду Запоріжжя було доправлено на примусовий психіатричний огляд. Того ж дня уповноваженим з прав людини було відкрите провадження у цій справі, а регіональний координатор зі зв’язків із громадськістю у Запорізькій області отримав доручення вивчити ситуацію й доповісти про попередні висновки у понеділок 15 липня», – наголосила уповноважений з прав людини Валерія Лутковська.

«Порадившись із членами Консультативної ради, ми вирішили здійснити візит без попередження і включити до складу комісії юристів, фахівців з дотримання прав дитини, фахівців у галузі психіатрії та судово-медичної експертизи, а також представника громадськості – члена Консультативної ради при уповноваженому», – зазначила Валерія Лутковська.

«Фактично в рамках провадження ми розглядаємо дві складові: примусовий психіатричний огляд і госпіталізацію Раїси Радченко та тиск на її дочку через спробу позбавити останню батьківських прав щодо її сина», – зазначила заступник керівника секретаріату уповноваженого Олена Смирнова.

Смирнова, яка очолювала виїзну комісію, наголосила, що під час особистого спілкування Раїса Радченко поводилася цілком адекватно й розповіла про своє бачення ситуації.

16 липня стало відомо, начебто на підставі анонімного дзвінка до міліції заступник начальника Ленінського РВ ГУ МВС України у Запорізькій області звернувся до районної служби у справах дітей з вимогою щодо обстеження житлових умов та вирішення питання про позбавлення дочки Раїси Радченко батьківських прав щодо її малолітнього сина.

«Сьогодні-завтра ми надішлемо до Генеральної прокуратури, МОЗ, МВС та інших відповідних органів свої зауваження й рекомендації і будемо уважно стежити за їхнім виконанням. Крім того, хотілося б відзначити, що керівництво обласної прокуратури виявило небайдужість до цієї справи і зацікавленість у об’єктивному й всебічному її вивченні», – зазначила Олена Смирнова.
XS
SM
MD
LG