Доступність посилання

ТОП новини

«РосУкрЕнерго» для Ахметова


Рінат Ахметов
Рінат Ахметов
(Рубрика «Точка зору»)

Компанія ДТЕК вирішила створити посередника, який буде займатися торгівлею електроенергією та вугіллям у ЄС. Власники ДТЕК вирішили не морочити собі голову із місцем реєстрації нового підприємства і обрали Швейцарію. Так на світ з’явилася офшорна компанія DTEK Trading SA.

Розташування компанії DTEK Trading SA у кантоні Женева навіяло сумні спогади про іншого посередника RosUkrEnergo AG, який займався іще одним видом енергетики – природним газом. Адже всі подібні офшорні компанії створюються лише з однією метою – зменшити податкове навантаження і збільшити прибуток компаній. Відповідно, DTEK Trading SA не буде сплачувати до бюджету України ні копійки.

Наздогнати і перегнати Фірташа

Газового посередника «РосУкрЕнерго» в Україні запам’ятали надовго. Діяльність одіозної компанії та її українського бенефіціара Дмитра Фірташа викликала багато суперечок та дискусій. Якщо влада вбачала у компанії-посереднику порятунок і зменшення ціни на газ, то опозиція перелічувала інші, негативні моменти. Так за «РосУкрЕнерго» міцно закріпилося звання символу корупції, тіньових схем та втрат для бюджету України.

Але, схоже, великий український бізнес не робить висновків із історії про «РосУкрЕнерго». Саме тому на світ продовжують з’являтися нові посередники. Власне, компанія DTEK Trading SA Ріната Ахметова, як і «РосУкрЕнерго» Дмитра Фірташа, зареєстрована у кантонах Швейцарії, які користуються пільгами і вважаються типовими офшорними зонами. Але із лоском швейцарської солідності.

Формально ніхто не може заборонити Ахметову продавати своє вугілля і електроенергію через посередника. Але, якщо на хвильку замислитися і згадати масштаби діяльності ДТЕК в Україні, то волосся стає дибки. Вже у найближчому майбутньому за масштабами своєї діяльності DTEK Trading SA може наздогнати і перегнати Дмитра Фірташа як співвласника «РосУкрЕнерго».

Зараз ДТЕК виробляє 51 мільярд кВт⋅год електроенергії, що становить 25% від усього обсягу виробленого струму в країні. Видобуток вугілля становить 40 мільйонів тонн – це трохи менше від 50% всього обсягу вугілля, що видобуває Україна.

І поставки газу із ЄС, якими нещодавно також вирішили займатися у ДТЕК, будуть здаватися невинною і дитячою забавкою у порівняні із торговими операціями DTEK Trading SA на ринку електроенергії та вугілля Євросоюзу.

Тим паче, що на сьогодні технічних проблем для здійснення поставок електроенергії в ЄС немає. Принаймні, для компанії ДТЕК. Зате є інша проблема ринку – відсутність конкуренції і поступове усунення держави із ринку торгівлі і експорту електроенергії в ЄС. Інших охочих продавати струм у Європу не підпускають до «кордону». Навіть державна компанія «Укрінтеренерго» пасивно поступилася своєю роллю трейдера електроенергії Ахметову. Нині ДТЕК продає понад 95% електроенергії за кордон.

Своє сходження на вершину поставок електроенергії ДТЕК почала у 2010 році. Вже за підсумками 2011 року структура Ахметова збільшила експорт електроенергії утричі – з 1,2 мільярда до 4 мільярдів кВт⋅год. У 2012 році ДТЕК досягнув рівня експорту у 9,6 мільярда кВт⋅год. У 2013 році компанія планує продати до ЄС більше ніж 10 мільярдів кВт⋅год. Якщо зважати на європейські тарифи, то обсяг торгівлі електроенергією може скласти не менше ніж 5 мільярдів доларів. Для прикладу, «РосУкрЕнерго» Дмитра Фірташа і «Газпрому» у 2012 році продало 12 мільярдів кубометрів газу на ринку ЄС на суму трохи більше ніж 4 мільярди доларів.

Золота епоха ДТЕК

Для ДТЕК настає золота епоха у торгівлі електроенергію. За декілька років ДТЕК зосередила у своїх руках експорт електроенергії у Словаччину, Угорщину, Румунію, Польщу, Молдову, Білорусь.

Щоправда, викликає подив байдужість державної компанії «Укрінтеренерго», яка також може займатися продажем енергії за кордон, але «вперто» віддає цей ринок компанії Ахметова. Невже державі не потрібні гроші до бюджету? Україна банально «здала» цей напрям ДТЕК, оскільки її власник Рінат Ахметов є близьким до Януковича.

Другий раз держава «здала» позиції перед ДТЕК, коли дозволила здійснювати експорт електроенергії без врахування дотаційних сертифікатів. Нині, перефразовуючи популярний вислів «все найкраще – дітям», можна сказати, що «все найкраще – ДТЕК».

При цьому нічого немає нового у такій схемі захоплення експортного потоку електроенергії. При прем’єрі Юлії Тимошенко цей «фронт» завойовувала компанія Korlea invest Василя Бечваржа, який був близький до радника прем’єр-міністра Віталія Гайдука. У пік свого розвитку у 2008 році Korlea invest продала до ЄС 9,5 мільярдів кВт⋅год електроенергії. Нічого не нагадує? Здається, що ДТЕК іде таким самим шляхом.

Приблизно можна уявити, скільки заробить на поставках електроенергії ДТЕК. Але іще є вугілля – також благодатний ринок для ДТЕК. У 2012 році компанія Ахметова поставила 2,7 мільйона тонн до країн ЄС. У цьому році планує збільшити поставки до 4 мільйонів тонн. Сумарно це може принести у «касу» ДТЕК понад 400 мільйонів доларів. Звичайно, поки ДТЕК «закриває» потреби так званих «низьких» ринків – Болгарії, Польщі, Румунії. Але навіть за їхній рахунок поставки вугілля можна легко довести до 6 мільйонів тонн щороку.

Власне, женевський офшор Ріната Ахметова DTEK Trading SA покликаний мінімізувати фінансові втрати для компанії «Систем кепітел менеджмент», ДТЕК, інших споріднених з ними підприємств.

З точки зору бізнесу дії ДТЕК зрозумілі. З точки зору держави – це збитки для бюджету і соціального сектору країни. І поки що перемагають інтереси приватного бізнесу, а не держави.

Юрій Корольчук – член Спостережної ради Інституту енергетичних стратегій

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG