Доступність посилання

ТОП новини

Ціни на проїзд залізницею зростають, а в експлуатації ще вагони часів Сталіна


Останнє десятиліття пасажирські перевезення в Україні є збитковими, й збитки щороку сягають шести мільярдів гривень. Про це заявив в ефірі Радіо Свобода колишній міністр транспорту України Йосип Вінський. Таким чином він прокоментував рішення Міністерства інфраструктури підняти вартість квитків у потягах внутрішнього сполучення. На думку Йосипа Вінського, подорожчання квитків має бути гнучкішим і реформа «Укрзалізниці» не повинна зводитися лише до такого кроку.
«Становище на «Укрзалізниці» настільки складне, що, зрештою, вона може зупинитися»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:18:46 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Як пропонує Міністерство інфраструктури, квитки у плацкартних вагонах подорожчають на 10 відсотків із 1 жовтня, а в купейних вагонах – у два етапи по 10 відсотків у липні та жовтні. Таким чином в «Укрзалізниці» сподіваються бодай частково покрити збитки від пасажирських перевезень. Як запевнив міністр інфраструктури Володимир Козак, підвищення цін на залізничні квитки буде невеликим, а виручені гроші використають для ремонту вагонів.

Якщо подорожчання квитків неминуче, то чому при цьому не зменшують відрахування на страхування та інші речі, пов’язані з українською залізницею, зауважив в ефірі програми «Ми разом» колишній міністр транспорту України Йосип Вінський. На його погляд, вирішення проблем перекладається винятково на пересічних пасажирів.

При цьому в «Укрзалізниці» не ведуть ефективної боротьби з корупцією, стверджує екс-міністр. Перекупники і так звані «зайці» продовжують використовувати непрозорість пасажирських перевезень в Україні.

І до того ж підняття цін має бути гнучкішим: одна справа спальні вагони, інша – плацкартні. Гроші, які може дозволити собі заплатити заможний пасажир, не до кишені іншим. Потрібна реальна реформа «Укрзалізниці», активніше допущення приватних перевізників зі створенням справді конкурентного середовища в цій сфері, каже Вінський.

А поки що на українській залізниці продовжують експлуатувати вагони ще часів сталінського наркома Кагановича. Розрекламоване використання швидкісних потягів Hyundai покриває загалом менше від одного відсотка у сегменті залізничних пасажирських перевезень в Україні. Загалом застаріли понад 80 відсотків рухомого складу.

Підняття цін на квитки у потягах внутрішнього сполучення обумовлене ринком, пояснюють чиновники. А громадські активісти стверджують: за рахунок пересічних пасажирів збагачуються олігархи.

19.07.2013
В Україні дорожчає проїзд у пасажирських потягах

Піднімати ціни на пасажирські залізничні перевезення змушує ринок – екс-керівник «Укрзалізниці» далі

Літо – час відпусток і подорожей. І найчастіше українці влітку подорожують на південь, до моря, у Крим. Але часто-густо сама дорога до місця відпочинку чи додому зводить нанівець весь позитив від відпочинку. І чи не найбільше нарікань – на залізничний транспорт. На Сімферопольському вокзалі спілкувався з пасажирами кореспондент Радіо Свобода.

18.07.2013
Чи задоволені пасажири-курортники сервісом української залізниці?

Літо – час відпусток і подорожей. Але часто сама дорога до місця відпочинку чи додому зводить нанівець весь позитив від відпустки далі
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

XS
SM
MD
LG