Доступність посилання

ТОП новини

Європейські монархії: історія на службі сьогодення


Новий король Бельгії Філіп із родиною
Новий король Бельгії Філіп із родиною
Брюссель – У Бельгії замість короля Альберта ІІ, який зрікся престолу, новим монархом став його син Філіп. Ця історична подія стала приводом для дискусій серед бельгійців. Одні, з огляду на перехід корони, вважають, що це нагода переглянути призначення монархії, надавши їй ще більш почесну і символічну роль. Інші хочуть скасувати всю політичну владу короля, навіть позбутися монархії. А в чому, власне, полягає секрет живучості сучасних європейських монархій?
Сходження на престол бельгійського короля Філіпа
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У Європі налічується сім монархій. Всі вони, насамперед, мають презентативну роль. Королева чи король, у першу чергу, втілюють у собі історію держави. По-друге, вони символізують зв’язок поколінь, пояснює французький історик Франсіс Баллас, який спеціалізується на темі монархій.

«Монархія – це складна система, що тримає в рівновазі керування державою. І водночас, на відміну від інших політичних систем, монархія має величезну перевагу – символізувати (владу) через обличчя», – каже історик.

Суто протокольна монархія, насамперед, існує в країнах Скандинавії. В інших державах, де збереглися королі та королеви, їм виділена обмежена політична роль. Саме це й є у бельгійському королівстві. Особливо у часи гострих політичних криз, пояснює професор місцевого Льовенського католицького університету Венсан Дюжарден.

«Король Альберт мав змогу відігравати роль посередника, щоб допомогти владнати те, що можна було. При цьому, звичайно, беручи до уваги виборчу арифметику та бажання президентів політичних партій», – каже бельгійський вчений.

Останні роки правління короля Альберта ІІ були позначені безперервними дискусіями між французькомовною та нідерландськомовною спільнотами. Втім, саме завдяки його зусиллям була подолана глибока політична криза, що тривала у Бельгії з 2007 по 2011 роки.

Найдорожчі та найдешевші монархії

Характерно, що серед європейських монархій найдорожче платникам податків обходиться королівська сім’я Норвегії – майже 43 мільйони євро на рік. Дещо дешевші – монархія Нідерландів (40 мільйонів) та Британії (38 мільйонів).

Найдешевше обходиться народу монархія Іспанії – майже 8 мільйонів на рік.

У перерахунку витрат на монархію з боку кожного окремого громадянина перше місце належить Люксембургові: утримання родини великого герцога Анрі щороку коштує пересічному люксембуржцеві 18 євро. Для порівняння, кожен британець за цей період витрачає на королівську родину тільки 60 євроцентів.

Ще одна особливість нинішньої ситуації у світі європейських монархій: спонтанне відречення від трону представників старшого покоління. Перед передачею престолу Бельгії від батька Альберта синові Філіпу від трону на користь свого сина Віллема-Александра відмовилася королева Нідерландів Беатрікс. Це відбулося 30 квітня цього року після 33 років правління королеви. Розмови про перспективу відречення від трону все частіше лунають і в Іспанії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG