Доступність посилання

ТОП новини

Місто Детройт повідомило про банкрутство


Колишній завод «Пакард»
Колишній завод «Пакард»
Колись процвітаюче місто Детройт, гігант автобудівництва, збанкрутіло. Антикризовий управляючий міста подав заяву про банкрутство. Вона містить понад сто тисяч кредиторів. Детройт – найбільше місто за всю історію країни, яке подало на муніципальне банкрутство. Біда для міста – можливість добре заробити для юристів та фінансових консультантів. До справи вже долучились такі гучні імена, як Ернст енд Янг та Джоунс Дей.

Після того, як місто Детройт не змогло домовитись зі своїми головними кредиторами, губернатор штату Мічиган Рік Снайдер виступив з публічною заявою:

«Місто буквально банкрут».
Східний район міста
Східний район міста

Антикризовий управляючий міста Кевін Орр уже подав заяву про банкрутство, де головними кредиторами зазначені загальний Пенсійний фонд та пенсійні фонди поліції і пожежників, яким Детройт заборгував два з половиною мільярди доларів.

За підрахунками Орра, бюджетний дефіцит міста цього року становитиме понад триста мільйонів доларів, а довготерміновий борг Детройта вже на сьогодні сягає майже 20 мільярдів. А цих грошей у міста просто нема. Антикризовий управляючий міста Детройт Кевін Орр сказав:

«Мене просто шокує той факт, що ми терпіли так довго такий стан речей. Ця ситуація триває вже кілька десятків років. І, м’яко кажучи, місто управлялось у трохи незвичний спосіб».

Тим часом, банкрутство – це нищівний удар по місту, яке останніми роками безрезультатно намагалось позбутися іміджу занепаду та розрухи. Каже мешканець Детройта Еверетт Коттрелл:

«Вони там думають, що Детройт – це така собі діра. Ніякої поваги до нас. І справді, тепер це діра. Великий старий Детройт не може сам про себе подбати? Як це все сумно».

Інший місцевий Ліланд Геррісон житель у фіскальних труднощах міста звинувачує владу. Він вважає, що рішення Орра подати на банкрутство є єдиним виходом із ситуації:

«У них було достатньо часу, щоб полагодити фінанси. Як говорять, якщо не здатний впоратись сам, хтось повинен зробити це за тебе. Ось вони і складають з себе відповідальність».
Покинутий католицький собор "Мученики Уганди"
Покинутий католицький собор "Мученики Уганди"

Дехто з мешканців побоюються, що для сплати рахунків буде ліквідоване все майно міста, в тому числі і велика колекція картин, скульптур та пам’яток історії, які зберігаються в Інституті мистецтв міста Детройт. Як то ця іконічна лялька Гауді Дуді з популярного телевізійного дитячого шоу 50-х років. Антикризовий управляючий Кевін Орр запевнив, що цього не станеться:

«Зараз ми нічого не збираємось продавати, у тому числі і Гауді Дуді».

Втім, розслаблятись не варто. Адже, доля майна міста залежить від рішення федерального судді, який розглядатиме справу муніципального банкрутства. Ім’я судді поки що не відомо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG