Доступність посилання

ТОП новини

Напади на політиків в Україні почастішали через самих політиків – експерт


Напад на президента Польщі Броніслава Коморовського в Луцьку
Напад на президента Польщі Броніслава Коморовського в Луцьку
Київ – Напади на політиків в Україні почастішали через самих політиків та внаслідок надмірної уваги засобів масової інформації до таких подій, відзначають самі політики, а також експерти. Вони кажуть, що більшість українців тепер не вважають депутатів, міністрів чи президентів окремою кастою, а зрозуміли, що це такі самі громадяни країни, тож і не соромляться виявляти своє невдоволення, кидаючись фекаліями, курячими яйцями або зеленкою. Водночас експерти зауважують, що велика частина нападів є політичними акціями, організованими або самими потерпілими, або ж їхніми політичними опонентами.

Сприйняття політиків українцями змінилося, вважає позафракційний депутат Олег Ляшко. На його думку, громадяни просто зрозуміли, що депутати, міністри та президенти – такі самі люди, що мають такі ж або й більші слабкості, як і решта людей. Водночас політики, в першу чергу українські, виявляються людьми не найкращих моральних якостей, тому відповідальність за поширення такого явища, як напади на політиків, лежить на тих, хто від нападів і потерпає, зауважує Ляшко.

Чим більше політики будуть отримувати по голові, по сраці, тим більше вони ставатимуть людяними
Олег Ляшко
«Саджати треба не тих людей, які яйцем дали комусь по голові, а треба саджати політиків, бо це вони своїми діями, а точніше, своєю бездіяльністю, своєю зажерливістю і безвідповідальністю довели людей. Політики цього заслужили. Чим більше політики будуть отримувати по голові, по сраці, тим більше вони ставатимуть людяними, відповідальними, менш брехливими, більш серйозними. Це дуже хороша тенденція. Це дасть можливість наблизити політиків до народу», – наголошує Ляшко.

Замастити костюм від «Бріоні» – це вже кримінал – Колесніченко

Більшість нападів на депутатів, міністрів чи президентів є політичними акціями, організованими політиками з протилежних таборів, вважає депутат від фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко. За його словами, відповідальність має лягати на організаторів, а не на виконавців, у функції яких найчастіше використовують молодих людей, майже дітей, необізнаних у праві. А незнання законів може наразити нападника, який нібито вчинив безневинну дію, на неочікувані наслідки, каже Колесніченко.

«Питання матеріальної шкоди. Людина має відшкодувати матеріальні збитки. А про це чомусь не думають. Політики, не всі, але деякі, ходять у костюмах від «Бріоні». Якщо такий костюм буде пошкоджений, то там кілька тисяч доларів вже є, а це вже кримінальна справа. Але ж діти цього не розуміють, вони цього не знають, їм про це не повідомляють», – пояснює Колесніченко.

Більшість нападів – це самопіар – Монтян

Найчастіше тих, хто закидає політиків яйцями чи обливає зеленкою або й фекаліями, притягують до відповідальності за бешкет, і вони відбуваються невеликими штрафами, нагадує правник Тетяна Монтян. За її словами, коли нападник отримує умовне позбавлення волі – це практично виключні випадки. Відтак санкції покарання за подібні дії в Україні доволі адекватні, вважає Монтян.

«Купа нападів каже, що це був піар самого політика, на якого нібито напали, бо треба ж витворити хоч щось, щоб люди про тебе говорили. Якщо тобі вилили барильце лайна на голову, то навряд чи ти сам це замовив. А якщо в тебе кинули яйцем, а ти його спіймав, то не виключено, що ти на цьому піаришся», – зауважує Монтян.

Змінюється не рівень агресії, а форми її прояву – Покальчук

Водночас соціопсихолог Олег Покальчук вважає, що нині на політиків в Україні нападають не частіше, ніж кілька років чи десятиліть тому. На його думку, нині такі випадки просто частіше стають відомими загалові завдяки надмірній увазі журналістів.

«У суспільстві такого типу, як наше, рівень насильства константний, змінюється лише стиль. Рівень агресивності не міняється, бо він біологічно визначений. Люди проектують невдоволення на тих представників влади, які ближче», – зазначає Покальчук.

«Найближчим до людей» минулими вихідними виявився мер Львова Андрій Садовий. На нього протягом дня двічі скоїв напад один і той самий чоловік. Нападник до того, як його затримала міліція, встиг кілька разів вдарити міського голову. Тепер йому загрожує до п’яти років в’язниці.

Також стало відомо, що молодий чоловік, який у Луцьку розбив об плече президента Польщі Броніслава Коморовського куряче яйце, отримав умовне покарання – рік обмеження волі з іспитовим терміном один рік.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG