Доступність посилання

ТОП новини

Як помирав Детройт: найбільшим працедавцем «Мотор-сіті» став ігорний бізнес


Американське місто Детройт здавна здобуло назву «Мотор-сіті». Але останніми роками більшість автовиробників, які створили місту цей імідж, його покинули. Експерти пов’язують фінансову кризу міста, влада якого подала на банкрутство, із занепадом автоіндустрії, адже десятками років економіка Детройта покладалась майже виключно на цю галузь. Місцевій владі так і не вдалось досягти рятівної економічної диверсифікації.

У пік економічного розквіту Детройта в середині двадцятого століття на заводі, який випускав Пакарди, працювало близько 40 тисяч фахівців. Велика кількість робочих міст з достойною зарплатою у шістдесятих роках приваблювала до міста шукачів праці з інших штатів. Джордж Макґреґор прибув тоді з Теннесі, сьогодні він президент детройтського відділку профспілки автовиробників:
«Коли я тільки сюди приїхав, автовиробники просто благали людей приходити до них працювати. За годину платили тоді десь три з чвертю долари».

Ситуація змінилась докорінно, коли знизився попит на американські автомобілі, а ринок почали завойовувати іномарки. Пакарди зняли з виробництва, і завод зупинився.

Ці зруйновані будинки – частина тепер занедбаного одного з найбільших індустріальних комплексів світу. Вони символізують сучасну історію Детройту, від розквіту до банкрутства, каже економіст Ерік Скорзоун :

«У місті було понад десять автомобільних заводів, вони створювали багато робочих місць. З часом всі вони закрились, і сьогодні залишився лише один».

Дженерал Моторс побудував комплекс сучасних будинків у самому центрі міста. Однак, каже економіст з Мічиганського університету Ерік Скорзоун, автоіндустрія відіграє все меншу роль в економіці міста:

«Сьогодні найбільший працедавець – це сфера охорони здоров’я».

У п’ятдесятих роках на автовиробництві в Детройті з населенням у мільйон вісімсот тисяч осіб працювало близько 300 тисяч людей. Сьогодні на заводах Крайслера та Дженерал Моторс працює менше 27 тисяч, а населення міста складає трохи більше 700 тисяч.
Джордж Макґреґор розповів, що у Детройті три казино та два автомобільних заводи. Ринок праці перемістився з галузі автовиробництва у сферу азартних ігор.

Макґреґор представляє інтереси працівників заводу Дженерал Моторс – одного з двох працюючих у місті. Втім, каже він, велика кількість його працівників навіть не живуть в Детройті:

«Я б сказав, що лише половина робітників живе в Детройті, інші – деінде поряд з містом».

Місто Детройт повідомило про банкрутство

Макґреґор каже, що мав можливість поїхати з міста, коли всі втікали, але вирішив таки залишитись. І попри новини про банкрутство, він не жалкує про своє рішення:

«Я побудував своє життя в цьому місті. Я планую тут залишатись. Сподіваюсь, що місто відродиться».

Тим часом економісти кажуть, що населення Детройта вже ніколи не сягне колишніх майже двох мільйонів. І для того, щоб розпочати нове життя, місту доведеться переформатувати свою економіку та залишити у минулому славу «Мотор-сіті».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG