Доступність посилання

ТОП новини

Страсбурзький суд: перший процес над Ходорковським був несправедливим (уточнено)


Михайло Ходорковський (п) і Платон Лебедєв
Михайло Ходорковський (п) і Платон Лебедєв
Європейський суд з прав людини постановив, що перший суд у справі колишніх керівників компанії ЮКОС Михайла Ходорковського і Платона Лебедєва був несправедливим і порушував їхні права.

Таке рішення Страсбурзький суд оголосив сьогодні за скаргою Ходорковського і Лебедєва на перший вирок.

Судді вирішили, що слухання справи двох російських бізнесменів було нечесним, а їхнє розміщення у віддалених колоніях невиправданим.

Про це йдеться в новому, уточненому прес-релізі Страсбурзького суду.

Водночас ЄСПЛ не знайшов підстав вважати, що перша справа проти бізнесменів була політично мотивованою.

Як мовиться в рішенні, суд врахував, що не було порушення статті 18-ї Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод, на яку в позові посилалися засуджені бізнесмени.

Водночас у вердикті ЄСПЛ йдеться про те, що рішення російського суду у першій справі Ходорковсього і Лебедєва суперечить вимогам Європейської конвенції, що гарантує захист власності. У зв’язку з цим суд постановив виплатити Ходорковському як компенсацію 10 тисяч євро. Лебедєв грошової компенсації не отримає.

Подаючи скаргу в Страсбурзький суд, захист Ходорковського і Лебедєва заявляв, що під час першого суду були порушені відразу декілька пунктів Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Ходорковського і Лебедєва засудили загалом до 14 років позбавлення волі кожного за двома кримінальними справами – за обвинуваченнями в різноманітних фінансових зловживаннях, зокрема, уникненні податків чи розкраданні нафти власної ж компанії.

Пізніше суди дещо скоротили їхні терміни. Ходорковський, який пробув у колонії вже 10 років, має вийти на волю в жовтні наступного року, Лебедєв – наступного серпня. І Ходорковський, і Лебедєв неодноразово заявляли, що не визнають своєї провини і що справи проти них сфабриковані з політичних міркувань.

Другу справу проти обох підприємців міжнародні правозахисні організації назвали політичною, а Ходорковського і Лебедєва визнали в ній в’язнями сумління.
XS
SM
MD
LG