Доступність посилання

ТОП новини

Адміністрація соцмережі може допомогти в розслідуванні справи українця в Британії – експерт


Павло Лапшин (в центрі), фото з офіційного сайту НМетАУ
Павло Лапшин (в центрі), фото з офіційного сайту НМетАУ
Адміністрація соціальної мережі «Вконтакте» може допомогти в розслідуванні справи українського аспіранта Павла Лапшина, обвинуваченого в тероризмі у Великій Британії. Про це у коментарі Радіо Свобода заявив український дослідник радикальних течій Павло Клименко.

За його словами, сторінка аспіранта Національної металургійної академії Павла Лапшина у соціальній мережі справді містить інформацію про відомих ультраправих терористів, однак загалом вона виглядає досить підозріло. На думку експерта, матеріали, які містяться на нинішній сторінці Лапшина, так чи інакше вкладаються у версію про ідеологічно вмотивоване насилля, але всі вони разом «не вкладаються в цілісну ідеологічну картинку». Складається враження, що сторінку спеціально «готували», залишивши повне ім’я Лапшина і виш, в якому він навчався, як єдину особисту інформацію для ідентифікації сторінки, вважає експерт.

Водночас Павло Клименко відзначає, що у соціальній мережі збереглись сліди старої сторінки Лапшина, яка, на відміну від нинішньої сторінки, містила чимало персональної інформації, але була видалена у 2012 чи 2013 році.

«Я вважаю, що адміністрація «Вконтакте» могла б дуже допомогти розслідуванню саме мотивів скоєння злочину, надавши інформацію, коли саме була видалена попередня сторінка, що вона містила, чи були там матеріали, схожі на розміщені на новій сторінці, а також – коли саме та звідки наповнювалась ця сторінка. Це дало б можливість прослідкувати політичну, ідеологічну еволюцію або спростувати його ідеологічні мотиви, якщо виявиться, що матеріали розміщувались не з його кімнати», – сказав Радіо Свобода експерт.

Сьогодні в британському суді Олд-Бейлі відбудеться чергове судове засідання у справі 25-річного українського аспіранта Павла Лапшина, обвинуваченого в підготовці та здійсненні трьох терористичних актів і вбивстві літнього мусульманина на території Великої Британії. Це друге засідання британського суду в справі Лапшина, на якому очікується розгляд справи по суті.

У профілі Павла Лапшина з дніпропетровської металургійної академії в одній із соціальних мереж («ВКонтакте») є лише кілька записів, датованих квітнем 2013 року, коли підозрюваний у терактах тільки приїхав на стажування до Британії, і червнем 2013 року, безпосередньо перед першим вибухом. Серед зацікавлень Лапшина є сторінка одного з угруповань, що поширює неонацистську ідеологію. Однак встановити, чи це справді сторінка того самого Лапшина, неможливо.
XS
SM
MD
LG