Доступність посилання

ТОП новини

Україна вже остання серед пострадянських економік (світова преса)


Західні видання пишуть про активізацію в Україні громадських організації, які ставлять за мету домогтися від президента Януковича звільнення з ув’язнення лідера опозиції Юлії Тимошенко та виконання українською владою основних умов щодо підписання із ЄС угоди про асоціацію. Організатори реконструкції боїв під Бродами влітку 1944 року з участю 14-ї гренадерської дивізії СС «Галичина», укомплектованої українцями, вважають це пам’яттю, як вони заявляють пресі, про борців за незалежність України. Тим часом експерти вважають, що найгірші показники економіки України серед держав СНД за першу половину 2013 року, зокрема, пояснюються, як цитує преса, «невизначеністю інтеграційних намірів у Києві».

Україна вже остання серед пострадянських економік (світова преса)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


АмериканськаThe Washington Times звертає увагу у статті Ашіш Кумар Сена на активізацію українських громадських організації у їхніх намірах примусити президента Януковича виконати основні умови підписання угоди про асоціацію з ЄС, що заплановане Брюсселем на листопадовому саміті програми ЄС «Східне прартнерство» у Вільнюсі. Про це розповів редакції газети у Вашингтоні колишній народний депутат від «Нашої України» Сергій Бондарчук, ініціатор створення Національного круглого столу «Порозуміння заради європейського майбутнього». Бондарчук каже, що ініціатори цієї групи хочуть допомогти президентові Януковичу підписати угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС у листопаді на саміті у столиці Литви Вільнюсі. Бондарчук також наголосив, що поки що Віктор Янукович намагається «шантажувати ЄС і Росію, відчуваючи, що Україна необхідна, як ЄС, так і Росії». Тому, як каже Бондарчук, у Вашингтоні ініціативна група Національного круглого столу склала перелік із 11 питань, які, на їхню думку, мають бути вирішені владою Януковича для посилення інтеграції з ЄС. Одна з перших у цьому переліку – вимога звільнення з ув’язнення колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Друга проблема, котру необхідно вирішити, як каже Бондарчук, це постачання газу з Росії, що є чи не головним джерелом масштабної корупції в Україні. Громадський активіст із України стверджував у редакції американської газети, що за минулі три роки націнка на російський газ для України складала 17 мільярдів доларів.

Московська «Независимая газета» звертає увагу на те, що «Україна стала економічним аутсайдером СНД». Спад промисловості в державі за підсумками першого півріччя склав більше ніж 5 відсотків. Експорт України в держави СНД упав на 10 відсотків, а імпорт із цих країн майже на 30 відсотків. 70 відсотків населення негативно оцінюють ситуацію в державі. Аналітики кажуть, що одна з головних причин негативів в економіці – це те, що «ні влада, ні народ не можуть вирішити, куди вигідніше інтегруватися». Думки розділилися приблизно порівну – по 40 відсотків, одні – за ЄС, інші – за Митний союз. Експерти попереджають, що негативна тенденція в економіці України може набрати довготривалого характеру, і ні надії на угоди з ЄС, ні на урожай зернових можуть не справдитися.

Польська Gazeta Wyborcza зауважує, як в Україні реконструювали цими днями історичну битву літа 1944 року під Бродами, де пройшла трагічне випробовування 14-а гренадерська дивізія СС «Галичина» у боях зі сталінською Червоною армією. Дивізія, що складалася із 14 тисяч українців, які пішли воювати на боці нацистів, переважно у сподіваннях на майбутню незалежність України від Москви, була наголову розгромлена радянськими підрозділами під Бродами. Організатори цієї реконструкції кажуть сьогодні, що мали на меті віддати шану українським жертвам, воякам, які стояли на смерть за незалежність України. Так про це сказав газеті з Варшави організатор реконструкції битви під Бродами Любомир Горбач, голова львівського товариства з пошуків жертв війни «Пам’ять».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG